SP ČR: Technické školství se musí rozhýbat injekcí z rozpočtu

Na tripartitě požadovali zástupci SP ČR dopracování balíku prorůstových opatření o termíny, osobní odpovědnost a navázání na rozpočet.    .

 

Svazu průmyslu a dopravy ČR vyzval dnes vládu při jednání Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity) vládu, aby finančně podpořila technické vzdělávání formou daňových úspor pro tuzemské firmy. „Opatření na podporu ekonomiky musí mít provázanost na státní rozpočet a musí být kontinuální. To se týká i podpory technického vzdělání, jehož stav je jedním z největších problémů podnikové sféry. Nemysleme si, že technické vzdělání a jeho podpora bude daňově neutrální.  Chceme daňové úlevy pro podniky, které ho podporují,“ uvedl při jednání Pavel Juříček, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Zaměstnavatelé poukazují na nezbytnost domluvit se s Ministerstvem financí ČR, které v této chvíli zastává stanovisko neposkytovat daňové výjimky, a to ani těmto firmám.

Podpora technického vzdělávání by podle Svazu průmyslu a dopravy ČR měla být součástí balíku opatření, která by ve střednědobém i v krátkodobém výhledu podpořila růst české ekonomiky. Těchto opatření bylo k projednávání osmdesát a zaměstnavatelé se na nich podíleli řadou návrhů a připomínek, a to i v rámci zasedání expertních týmů. K návrhům krátkodobých opatření patří mimo jiné navýšení prostředků na výstavbu dopravní infrastruktury či program energetických úspor v budovách (Program zelená úsporám) či zajištění čerpání strukturálních fondů.

Většina opatření je zaměřena na zkvalitnění podnikatelského prostředí. „Valná část změn je směřována do zlepšení podnikatelského prostředí,“ poznamenal Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Tato nejsilnější zaměstnavatelská organizace v ČR se podílela na přípravě balíku prorůstových opatření, kritizuje však skutečnost, že nebyly jasně definovány parametry plnění, termíny, osobní odpovědnost, návaznost na státní rozpočet a zajištění kontinuity. „Balík prorůstových opatření je živým materiálem, který vyžaduje zejména to, aby byla jasně definována odpovědnost jednotlivých ministrů, byly jasně stanoveny termíny plnění a provázanost na státní rozpočet,“ prohlásil Jaroslav Hanák. Zmínil také potřebu úspor ve státní správě a řešení daňových úniků.

Zaměstnavatelé apelovali na vládu, aby v žádném případě nedopustila nevyčerpání prostředků z evropských fondů. Evropská komise předložila totiž České republice návrh korekcí v celkové výši 25 miliard korun. „Tato korekce povede k navýšení deficitu veřejných financí za rok 2012. Není možné, aby vláda nezajistila vyčerpání prostředků, zatímco na druhé straně řešíme nedostatek prostředků pro podporu růstu ekonomiky,“ uvedl Jaroslav Hanák. „To bychom považovali za hrubou chybu,“ dodal šéf Svazu.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět