Valná hromada SP ČR vyzvala vládu k řešení problémů průmyslu

Usnesení delagátů SP ČR vyjádřilo obavy ze situace v ČEB a EGAP a z růstu poplatků za obnovitelné zdroje energie.

Vláda musí upustit od rozhodnutí, které by ohrozily konkurenceschopnost českého průmyslu a ve svém důsledku i pracovní místa. Jedná se zejména o otázku strmě rostoucích poplatků na obnovitelné zdroje energie pro příští rok. Měla by také přijmout již připravenou a s podnikatelskou sférou projednanou aktualizovanou Státní energetickou koncepci. Vládní instituce musí zajistit ve spolupráci se zástupci byznysu stabilizaci klíčových institucí poskytujících podporu exportu ČEB a EGAP. Měla by rozhodnout o podpoře technického vzdělávání, a to i v návaznosti na státní rozpočet, a také zajištění efektivního čerpání operačních programů.

To jsou hlavní závěry dnešní Valné hromady Svazu průmyslu a dopravy ČR, zastupující 30 členských odvětvových svazů a 112 individuálních členských firem. Valná hromada proběhla v Ostravě v areálu hornického muzea Landek Park.

„Pracujeme s vládou na prorůstových opatřeních a současně jsme svědky toho, že některé kroky jsou právě opačné. Nemůžeme přece dopustit, aby se podniky dostaly do ztráty kvůli jejich zatížení poplatky na obnovitelné energie,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Současně poukázal na to, že politici nejsou schopni zajistit dostatečnou kontinuitu a stabilitu v řadě oblastí, což se týká změn v DPH, častých personálních změn v klíčových institucích či přijetí energetické a surovinové politiky na příští desetiletí.

„Energetická a surovinová politika vzešla po dvou letech konzultací a těžce přijatých kompromisech v rámci podnikatelské sféry. Vláda ale dosud nebyla schopna tento krok učinit také,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Jako hosté vystoupili na Valné hromadě SP ČR se svými příspěvky generální ředitel OKD Klaus-Dieter Beck, obchodní ředitel skupiny AWT Edin Sose a primátor Ostravy Petr Kajnar.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět