Česko-kazašské fórum: 2 prezidenti, 2 šéfové svazů, 150 firem

V rámci setkání podnikatelů bylo podepsáno osm kontraktů za více než 200 milionů dolarů a pět  memorand.  .

Objem vzájemného obchodu zvýší dnes podepsané kontrakty mezi českými a kazašskými firmami za více jak 200 milionů USD, většina z nich se týká živočišné oblasti a potravinářství, farmaceutického průmyslu a zdravotnické výroby. K slavnostnímu podpisu osmi kontraktů došlo v rámci Česko-kazašského podnikatelského fóra, které proběhlo v Lichtenštejnském paláci v Praze za účasti kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva a českého prezidenta Václava Klause.

Fórum za účasti více jak 150 podnikatelů otevřel svým projevem Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který byl jeho hlavním organizátorem. „Jsme svědky zvyšujícího se českého exportu do Kazachstánu. Jestliže vloni představoval 213 milonů USD, tak letos jen za prvních osm měsíců dosáhnul téměř 207 milionů USD. Obě strany mají přitom enormní zájem o další povzbuzení vzájemného obchodu,“ uvedl Jaroslav Hanák. Přispět by k tomu měla i dnes stvrzená Dohoda o spolupráci mezi Obchodní a průmyslovou komorou republiky Kazachstán a Svazem průmyslu a dopravy ČR, kterou podepsal šéf Svazu Jaroslav Hanák a prezident komory Sabyr Sajlajovič Jesimbekov. Samotná obchodní výměna přesáhla v loňském roce 862 milionů USD.

Ve svém vystoupení na Fóru Jaroslav Hanák zmínil i skutečnost, že v Kazachstánu působí třicítka společných podniků. Poukázal také na fakt, že v ČR se učí 1500 kazašských studentů. „Oceňujeme, že součástí vašich snah o modernizaci země je podpora vzdělání mladých lidí a jejich vysílání do zahraničí. Vážíme si toho, že kazašští studenti se učí v naší republice a chápeme to jako investici do našich budoucích ekonomických vztahů,“ řekl Jaroslav Hanák. Poukázal i na některé dobré zkušenosti našich firem s přístupem úřadů Kazachstánu. Jako příznivou zprávu zmínil skutečnost, že místopředseda tamní vlády jezdí autem značky Škoda.

Prezident Václav Klaus ve své následné řeči ocenil návštěvu jeho kazašského protějšku. „Přáli bychom si, aby to byl signál intenzivnější ekonomické spolupráce. V roce 2004 jsem vykonal cestu do Kazachtánu a tehdy jsme začali více spolupracovat. Jsem proto rád, že prezident Nazarbajev přijal mé pozvání,“ uvedl prezidenta Václav Klaus. Poukázal současně na to, že rychle rostoucí kazašská ekonomika se svým nerostným bohatstvím a plány industrializace je ohromným potenciálním partnerem pro ČR a české firmy. „Budu velmi rád, pokud tato dvou denní návštěva přispěje k byznysu,“ poznamenal Václav Klaus.

Ve stejném duchu se nesl i projev kazašského hosta. „Jste pro nás důležití partneři. Chceme a očekáváme však aktivní přístup českých firem. Co pro ně uděláme je, aby působily v podnikatelsky příznivém prostředí. Byznys si ale musíte udělat sami,“ prohlásil prezident Nursultan Nazarbajev. Jako výhodu uvedl celní unii s Ruskem a Běloruskem. Zmínil také plány rozvoje průmyslu a výstavby více jak 700 továren. „Chceme proinvestovat 60 miliard dolarů. Zveme vás, abyste se na realizaci těchto investic podíleli,“ uvedl kazašský prezident. O reálnosti naplňování těchto vládních záměrů svědčí fakt, že jen za poslední období bylo v Kazachstánu postaveno 440 nových továren a ročně se vybuduje 1500 kilometrů silnic a železnic. „Máme zájem o vaše technologie a zkušenosti, zejména pak v oblasti podnikání malých a středních podniků,“ dodal Nursultan Nazarbajev.

Součástí fóra byla i individuální jednání mezi podnikateli. Za kazašskou stranu se jich zúčastnily téměř čtyři desítky podnikatelů-členů delegace.

Fotografie z akce najdete na www.spcr.cz v rubrice Média - fotogalerie