SP ČR: Kategoricky odmítáme škrty v prorůstových výdajích

Prezident SP ČR považuje za zcela nepřijatelné, aby vláda řešila rozpočtové problémy podvazováním ekonomického růstu.  .

Svaz průmyslu a dopravy ČR vyjadřuje krajní znepokojení a kategorický nesouhlas se způsobem, jakým vláda přistupuje k úpravám Státního rozpočtu na rok 2013. Informaci, že dnes projedná novou verzi připravenou Ministerstvem financí ČR, jsme se dozvěděli z médií. A to v situaci, kdy vláda využila naši nabídku na spolupráci při formulování a aplikaci prorůstových opatření. Většina z nich má vazbu na rozpočtovou politiku, a proto jsme oprávněně požadovali, aby na ně rozpočet odpovídajícím způsobem reagoval. Z neoficiálních informací se však dozvídáme, že nová verze státního rozpočtu naopak redukuje výdaje na oblasti, které jsou z hlediska zajištění chodu hospodářství a jeho budoucího růstu klíčové.

Zásadně nesouhlasíme s omezením výdajů na podporu aplikovaného výzkumu, podporu exportu, kofinancování strukturálních fondů a financování výstavby dopravní infrastruktury. Několikrát v minulosti jsme upozorňovali, a to i předchozí vlády, že stát je příliš nákladný a nevykonává své funkce v kvalitě, kterou od něj očekáváme. Zde je nezbytné hledat prostor pro snižování výdajů.

Považujeme za nepřijatelnou situaci, kdy selhání komunikace mezi parlamentními stranami vyvolává nestabilitu a vede ke krokům, které negativně ovlivňují hospodářský růst. Jde nejen o znevážení práce zástupců zaměstnavatelů a úlohy sociálního dialogu, ale i o ohrožení vývoje ekonomiky.

Jaroslav Hanák
Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR