SP ČR: České firmy sondují možnosti v Súdánu

  V centrále SP ČR proběhl diskusní kulatý stůl mezi našimi podnikateli a misí ze Súdánu v čele se starostou Chartúmu.

 

V příštím roce by se do súdánského hlavního města Chartúm mohla vypravit delegace českých podnikatelů. Naše firmy obdržely totiž pozvání od guvernéra státu Chartúm a starosty hlavního města Súdánu Chartúmu Abdulrahmana El Khidiriho, který s v čele súdánské delegace zúčastnil čtvrtečního kulatého stolu Svazu průmyslu a dopravy ČR. Jednání s guvernérem, velvyslancem Súdánu v ČR se sídlem ve Vídni Mahmoudem Hassanem Elaminim, ministrem územního plánování státu Chartúm Alrashidem Fegirim, ministrem pro strategické projekty Ahmedem Gasimim a dalšími členy mise byla přítomna téměř třicítky zástupců tuzemských firem, Ministerstva průmyslu a dopravy ČR, Ministerstva zahraničních věcí ČR a České exportní banky.

„Zvu vás k obchodování a investicím. Vaše země má u nás dlouhodobou tradici, ať už jde o traktory a nákladní auta, vysílače nebo bitevníky. Na tuto tradici bychom chtěli navázat,“ prohlásil Abdulrahman El Khidiri. Hosty přivital a kulatý stůl uvedl Stanislav Kázecký, viceprezident SP ČR: „Podpora exportu a investic do vzdálenějších destinací je naší prioritou. Ve vztahu k Súdánu nezačínáme přitom od nuly, v roce 2008 jsme podepsali se Súdánskou podnikatelskou a zaměstnavatelskou konfederací dohodu o spolupráci, ve které chceme pokračovat nejen výměnou informací, ale i organizováním podnikatelské mise.“

Podnikatelé se při debatě u kulatého stolu zajímali o exportní a podnikatelské možnosti v této zemi. Súdánský průmysl trpí problémy, především nedostatkem kvalifikované pracovní síly, surovin a deviz na nákup investic. Nejvíce projevují v textilním a potravinářském průmyslu a v cukrovarnictví. Přitom řadu potravin, které dováží, by mohl Súdán sám produkovat. Pro súdánské hospodářství je důležitá modernizace stávajících průmyslových závodů, cukrovarů, mlýnů na obilí, textilních továren.

Nosný je kožedělný průmysl, zpracování surové kůže pro domácí trh i pro export, který se na celkovém vývozu země podílí zhruba šesti procenty, dále obuvnický průmysl, výroba průmyslových řemenů, kožených oděvů a galanterie. K nejrozšířenějším průmyslovým odvětvím patří tkalcovny a přádelny, výroba však nestačí narůstající domácí poptávce. Vláda plánuje zefektivnit produkci ve stávajících závodech a chce budovat nové.

Súdán je největším producentem přírodní suroviny „arabská guma“, která kryje 80 procent světové poptávky. Zemědělství je nejdůležitějším ekonomickým sektorem. Tvoří více dvě pětiny HDP (44,5 %), zaměstnává téměř tři čtvrtiny práceschopného obyvatelstva a podílí se na vývozu jednou čtvrtinou.
Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět