SP ČR: Bez technicky vzdělaných lidi hrozí kolaps

  Na konferenci o možnostech nápravy technického školství se projevila zdrženlivost ministerstva financí ke změnám.  .

Výzvou vůči vládě k rychlému a systémovému oživení technického vzdělávání a k prosazení daňového zvýhodnění pro podniky, které podporují technické vzdělání, skončila v úterý 13. listopadu  odborná konference s názvem Jaké středoškolské obory potřebuje český průmyslu. Toto pražské Leading Minds Forum proběhlo za účasti prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslava Hanáka a dalších členů představenstva a také ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby.

„Situace je na pomezí katastrofy. Pokud nedojde k rychlému obratu a vláda nerozhodne o podpoře technického vzdělávání, a to i v podobě daňových úlev pro firmy, podporující toto vzdělávání, průmyslu hrozí odchod investorů a omezování výroby,“ prohlásil Jaroslav Hanák.

Jeho slova potvrdili i další řečníci. „V tuto chvíli potřebuji stovku nástrojářů. Bohužel na trhu práce nejsou a já musím odmítat zakázky,“ uvedl Pavel Juříček, předseda představenstva Brano Group a viceprezident SP ČR. Stejný problém zmínil generální ředitel Agrostroj Pelhřimov a Manažer roku 2011 Lubomír Stoklásek s poukazem na to, že na trh přichází pouze pětina potřebných technicky vzdělaných pracovníků.

Na hluboký problém poukazují samotná statistická čísla. Zatímco průmysl v ČR, vytvářející téměř dvě pětiny hrubého domácího produktu zaměstnává nyní 42 procent lidí, první ročníky technicky zaměřených středních škol představují pouze 29 procent studentů z celkového počtu středoškoláků. „Máme tu tikající demografickou bombu,“ uvedl k datům Pavel Juříček.

Řadu návrhů na řešení krizového stavu představil Jaroslav Hanák a týkaly se předškolního a základního školství, včetně znovuzavedení pracovní východy a posílení výuky matematiky. Připomněl projekt Matematika s chutí ( www.matematikaschuti.cz ). Ve vztahu ke střednímu školství poukázal na projekt duálního systému spolupráce firem a škol POSPOLU. O nutnosti spolupráce s podniky hovořil i v případě vysokého školství. Zmínil i celoživotní vzdělávání a projekt Národní soustavy povolání a Národní soustavy kvalifikací. „K prosazení změn v technickém školství musíme překonat tři rizika. Nechuť ministerstva financí podpořit ho několika set miliony korun. Potřebujeme podporu krajů. A musíme vyškolit technicky orientované učitele,“ řekl Jaroslav Hanák. Poukázal také na to, že premiérovi a ministrovi školství byl zaslán dopis s návrhem na povinné zavedení matematiky u maturitních zkoušek. „Nemůžeme zvednout technické vzdělání bez matematiky,“ prohlásil šéf Svazu.

Sedm desítek přítomných podnikatelů souhlasilo s návrhy ministra Martina Kuby, na jejichž přípravě se podíleli i zástupci podnikatelů, a jejichž součástí je změna zákona o dani z příjmu ve prospěch firem, podílejících se na technickém vzdělávání, realokace prostředků v operačním programu Vzdělávání a konkurenceschopnost na podporu technického a materiálního vybavení škol či zjednodušený model financování vysokých škol s využitím ukazatelů pro příspěvek na studenta podle kvality a potřebnosti oboru na trhu práce. „Stát musí dát najevo, jaké obory potřebuje,“ prohlásil ministr Martin Kuba.

Ministerstvo financí se ovšem staví k plánu MPO na zavedení daňových úlev pro firmy, které podporují technické vzdělávání na školách,velmi zdrženlivě. Náměstek ministra financí Ladislav Minčič  na konferenci k technickému vzdělávání pouze uvedl, že o úlevách je třeba ještě diskutovat.

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět