SP ČR: HDP podle očekávání dále klesá

  Výhledy na letošní rok nejsou příznivé a česká ekonomika se podle odhadů SP ČR propadne o jedno procento.

Česká ekonomika dále zpomaluje, což se ve třetím čtvrtletí roku projevilo na poklesu HDP meziročně o 1,5 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,3 procenta. Nepříznivý výsledek nás nepřekvapil, potvrzují ho i naše šetření mezi průmyslovými podniky,“ uvedl Boris, Dlouhý, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Příčinou poklesu HDP byla slábnoucí domácí poptávka, zejména snižující se investice do staveb, strojního vybavení a dopravních prostředků, klesající tendenci měly i spotřební výdaje domácností.

„Příčiny poklesu zůstávají stejné. Zahraniční poptávka slábne a nestačí eliminovat problém v domácí poptávce,“ uvedl Boris Dlouhý.

Ani vývoj v příštím období nenabízí přílišný optimismus. „Neočekáváme zásadní zlepšení ani pro čtvrté čtvrtletí. Naše předpověď pro celý letošní rok je pokles HDP o jedno procento. Nejistá je i předpověď pro rok 2013, kdy předpokládáme jen velmi mírný nárůst HDP. Připouštíme, že i odhady pro příští rok bude třeba průběžně korigovat,“ dodal Boris Dlouhý.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět