Ceny za inovace posbírali členové Svazu průmyslu a dopravy ČR

  Cenu absolutního vítěze si odnesla společnost LINET, v kategorii malých a středních podniků vyhrál COMTES FHT.

V konkurenci stovky tuzemských firem byla dnes absolutním vítězem soutěže v řízení inovací „Best Innovator 2012“ vyhlášena společnost LINET, přední evropský výrobce nemocničních a pečovatelských lůžek. Stříbrnou cenu získalo společenství inženýrských a výrobních firem ČKD Group. V kategorii Malých a středních podniků zvítězila společnost COMTES FHT, soukromá organizace zaměřující se na aplikovaný materiálový výzkum a výzkum v oblasti tepelného zpracování kovových materiálů. Všechny vítězné společnosti jsou členy Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Češi jsou inovativní a mají nápady. Také díky jim dokázaly naše průmyslové podniky odpovědět na krizi let 2008 a 2009 a na současnou recesi. Považujeme proto za velmi přínosné ukázat na pozitivní příklady těch, kteří dokážou efektivně a přínosně řídit inovace,“ uvedl při předání ceny absolutnímu vítězi Zdeněk Liška, generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR).

Vyhlašovatelem soutěže, jejíž finále proběhlo v pražské Národní technické knihovně, je poradenská společnost A.T. Kearnery. Partnery jsou Svaz průmyslu a dopravy ČR, Asociace inovačního podnikání, České vysoké učení technické v Praze, Exportní garanční a pojišťovací společnost a agentura Grayling.

„Best Innovator je výjimečná tím, že nehodnotí konkrétní inovace, ale postup, kterým společnosti inovace řídí. Navíc se jedná nejen o inovace produktů a služeb, ale také o inovace procesů nebo obchodních modelů společností. Těší nás velký ohlas, který první ročník soutěže v Česku vyvolal a jsme rádi, že jsme jejím prostřednictvím mohli podpořit konkurenceschopnost České republiky,“ uvedl k soutěži Igor Hulák, Principal pořádající společnosti A.T. Kearney.

Stovka účastníků soutěže byla hodnocena na základě pěti kritérií: podle inovační strategie, inovační organizace a kultura inovací, řízení životního cyklu inovací, podpůrných faktorů a využívání příležitostí k uvedení inovací do praxe včetně úspěšnosti implementace inovací. Do finále postoupilo dvacet firem, které navštívili někteří z osmi porotců. Členem poroty v čele s profesorem ČVUT Františkem Riegerem byl i viceprezident SP ČR Jiří Cienciala, který je členem vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace

 

Při předávání cen Zdeněk Liška poukázal na to, že poslední roky prokázaly inovační potenciál naší země, který je v mezinárodním srovnání na 24. místě. Podnikové výdaje na výzkum a vývoj jsou přitom na 25. místě ve světě a spolupráce podniků a vědy je ČR na 29. místě ve světě. Poukázal však na to, že oproti řadě zemí západní Evropy je u nás inovační potenciál stále ještě nižší.

Také letošní šetření SP ČR mezi členskými firmami poukázalo na důležitost inovací pro průmysl. „Vedle snižování nákladů, zvyšování produktivity práce a hledání nových trhů průmyslové podniky považují za klíčové pro jejich růst inovační aktivity. Za prioritu je považuje více jak čtvrtina z nich,“ uvedl Zdeněk Liška.

Jak také podotknul, za nejpodstatnější oblast inovací považují české firmy vylepšování a vývoj nových výrobků a služeb. Stále častěji představují i změnu obchodního modelu či nový přístup k zákazníkům. Nejaktivnější v inovacích a největší poptávku po excelentních vědcích a inženýrech mají podle něho tuzemské společnosti působící v automobilovém průmyslu. Na dalších místech je oblast programování a IT služeb, ale také elektrotechnika. V neposlední řadě to jsou chemický průmysl a strojírenství.

„Napomoci inovačnímu potenciálu musí kvalitní instituce, nutné je zabezpečit celou znalostní základnu a ekonomika se neobejde bez kvalitních, vzdělaných mladých lidí, o což se postará jedině reforma vysokých škol a reforma výzkumu,“ upozornil Zdeněk Liška.

 

Kromě ocenění udělovaných porotou udělila dvě ceny přímo společnost A.T. Kearney. Cenu A.T. Kearney pro Největší překvapení soutěže získala společnost Veolia Voda Česká republika. Cenu A.T. Kearney pro Největší inovační potenciál obdržela společnost T-Mobile Czech Republic.

Více o soutěži najdete na  www.bestinnovator.com

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět