SP ČR: Zaveďte povinné maturitní zkoušky z matematiky

V dopise premiérovi P. Nečasovi a ministrovi P. Fialovi Svaz požaduje, aby od roku 2015 byla matematika povinnou součástí maturitní zkoušky.  .

Nevyhovující situace v oblasti technického vzdělávání a dramatická situace na trhu práce, kdy chybějí tisíce technicky vzdělaných pracovníků, vedly Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) k předložení řady návrhů. Jejich součástí je požadavek na povinnou maturitní zkoušku z matematiky, který formou dopisu obdržel nedávno předseda vlády Petr Nečas a ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Fiala.

„Pokud má být navrácena kvalita a úroveň maturitní zkoušce a zvýšena uplatnitelnost absolventů středních škol na trhu práce, je podle našeho přesvědčení nezbytné, aby se matematika stala povinnou součástí společné části maturitní zkoušky, společně se zkouškou z českého jazyka a z cizího jazyka,“ uvádí se v dopise, podepsaném Jaroslavem Hanákem, prezidentem SP ČR.

Zástupci zaměstnavatelů vycházejí z toho, že na období let 2013 – 2014 již byla schválena podoba maturitních zkoušek a že povinné zkoušky z matematiky nelze zavést okamžitě a plošně ve všech školách. Tuto podobu zkoušky požadují zaměstnavatelé od roku 2015. „Dva přechodné roky jsou dobrou příležitostí tuto změnu zavést a školy na ni připravit,“ uvádí se v dopise.

V něm se vyjadřuje i podpora postoji pracovní skupiny pro reformu maturitní zkoušky, která zavedení povinné maturitní zkoušky z matematiky navrhuje.

Na zmíněný dopis budou navazovat další jednání zástupců SP ČR s premiérem a členy jeho vlády.