SP ČR: Korupce v ČR žádné zlepšení

Jen dvě procenta firem vidí v ČR zlepšení v potírání korupce. SPČR apeluje na politiky, aby se problémem zabývali intenzivněji.

Svaz průmysl a dopravy ČR považuje 13. prosince zveřejněný žebříček vnímání korupce ve světě, kdy se Česká republika dělí o 54. až 57. místo, za signál k tomu, aby se politická sféra intenzivněji zabývala potíráním tohoto fenoménu. „Vidíme určité signály snah a podporujeme tlak podnikatelů na zvýšení efektivity v potírání korupce. Ovšem dosavadní kroky nedokázaly zatím celkovou situaci obrátit,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Podle žebříčku vnímání korupce ve veřejném sektoru organizace Transparency International (TI) se Česká republika dělí o 54. až 57. místo s takovými zeměmi jako je Lotyšsko, Malajsie a Turecko. V loňském roce byla Česká republiky 57. v pořadí. V zásadě tedy nedošlo k obratu k lepšímu.

Zpráva TI také uvádí, že Česko se Slovenskem patří tradičně k nejhorším zemím v rámci Evropské unie i celé Evropy vůbec. Horší známky mají už jen Itálie a balkánské státy.

O nedobré situaci vnímání korupce v České republice svědčí závěry zářijového šetření SP ČR mezi členskými firmami. Pouze dvě procenta respondentů se domnívají, že míra korupce v zemi se snížila. Naopak čtvrtina upozorňuje na zhoršení situace. Valná většina zaměstnavatelů a podnikatelů nevidí žádné změny k lepšímu či horšímu.

Tento skeptický názor potvrzují i jiná šetření. Podle nich zatímco korupci v rámci zemí světa považuje za rozšířenou 39 procent podnikatelů, v tuzemsku je to celých 80 procent.

Podhled byznysu na problémy korupce zjišťoval Svaz průmyslu a dopravy ČR a jeho členská Česká manažerská asociace v šetření i počátkem letošního roku. Výrazně negativní zprávou tehdy bylo, že většina z tuzemských manažerů (65 %) si nedokázala představit, že by u nás byla korupce vymýcena. Pětina z této skupiny je dokonce přesvědčena, že česká společnost „rozhodně nebude fungovat bez korupce“. Alarmující bylo zjištění, že nejvíce skeptických hlasů o tom, že se ČR rozhodně nezbaví korupce, zaznívalo od manažerů z institucí a státní správy (29 %).


Výběr z žebříčku TI v roce 2012
(čím více bodů, tím méně korupce):

Pořadí

Země

Počet bodů

1.-3.

Dánsko

90

1.-3.

Finsko

90

1.-3.

Nový Zéland

90

4.

Švédsko

88

5.

Singapur

87

6.

Švýcarsko

86

7.-8.

Austrálie

85

7.-8.

Norsko

85

9.-10.

Kanada

84

9.-10.

Nizozemsko

84

...

13.

Německo

79

54.-57.

Česká republika

49

54.-57.

Lotyšsko

49

54.-57.

Malajsie

49

54.-57.

Turecko

49

Zdroj: TI

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět