SP ČR: Vývoz v říjnu rostl, bude ale hůř

Meziročně český export narostl o 7,5 procenta, oproti předchozímu měsíci spadl ale o 2,4 procenta. Potvrzuje se tak trend oslabování vývozu.

Říjnový český vývoz zaznamenal oproti stejnému měsíci v loňském roce nárůst v běžných cenách o 7,5 procenta, přičemž přebytek se zvýšil o 0,8 procenta na 33 miliard korun. Meziměsíčně ovšem spadl o 2,4 procenta. Dnes zveřejněná data ČSÚ tak potvrzují, že českou ekonomiku táhne zejména exportně orientovaný průmysl, vytvářející více jak třetinu HDP. Na druhé straně je patrný trend zpomalování vývozu, slábnutí zahraniční poptávky a zhoršování celkové kondice tuzemského průmyslu. Trend oslabování kondice průmyslu dokládají aktuální šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR, podle něhož firmy v první polovině roku 2013 nepředpokládají změnu k lepšímu.

Očekávání slabého roku pro náš export dokládá i podzimní výhled Konfederace evropského podnikání BUSUNESSEUROPE, jehož je SPČR členem. Z nedávno zveřejněné prognózy vyplývá, že pro ČR nejdůležitější trh eurozóny bude v podstatě stagnovat a zvýší se v roce 2013 sotva o 0,1 procenta. Celá Evropská unie poroste o zhruba 0,5 procenta. / Informaci o výhledu najdete na webové adrese SP ČR:

Podle očekávání Svazu průmyslu a dopravy ČR i renomovaných institucí jako je Česká národní banka vývoz na přelomu a začátkem příštího roku výrazně zpomalí.

Z říjnových informací ČSÚ je poměrně příznivé je zjištění, že stoupá vývoz do zemí mimo EU, zejména do Ruska a dalších tradičních trhů v zemích Společenství nezávislých států. Právě ony jsou podle zjištění Svazu průmyslu a dopravy ČR na špici priorit mimo zemí EU: „Tuzemští exportéři se stále více zaměřují na trhy ve východní Evropě. Mezi firmami dominuje Ruská federace, stejně jako tomu bylo v předchozích letech. Ve srovnání s loňskem se zvyšuje poptávka po obchodování na Ukrajině a v Bělorusku“.

Říjnový vývoz táhly i nadále zejména stroje a dopravní prostředky, jejich objem meziročně vzrostl o 3,3 % (4,9 mld. Kč). Zvýšil se i vývoz elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů (o 3,4 mld. Kč) a silničních vozidel a výpočetní techniky (shodně o 1,6 mld. Kč).