SP ČR: Produkce průmyslu spadla nejvíce za tři roky

  Zveřejněné listopadové údaje napovídají prohlubujícím se problémům tuzemského průmyslu v posledních měsících.

 

Tuzemský průmysl na sklonku loňského roku výrazně oslabil. Potvrdily se tak informace, známé z ostatních ekonomických indikátorů i od našich firem, že konec roku bude velmi slabý, co se týče výsledků produkce, zakázek i zaměstnanosti. Průmyslová produkce totiž podle dnes zveřejněných údajů ČSÚ v listopadu meziročně klesla o 3,9 %, což je největší propad od roku 2009. Po očištění o počet pracovních dní byla dynamika produkce nižší dokonce o 6,2 %.

„Pokles průmyslové výroby není překvapením. Velká část odvětví se dostává do problémů a nepředpokládáme, že by zlepšení nastalo v prvních měsících příštího roku,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Také zakázky (na domácím i zahraničním trhu) spadly v listopadu ve srovnání se stejným měsícem roku 2011 o 2,3 %. Jejich pokles nejvíce postihl sektor „výroba základních kovů, hutnictví a slévárenství“ a „výroba počítačů, elektronických a optických zařízení“.

„Ve druhém pololetí je patrné zpomalení, a to často i ve firmách, kterým se dařilo. Co se týká prosince, indikátory naznačují, že vývoj v posledním měsíci loňského roku bude přibližně stejný, tedy pozvolný pokles,“ doplnil analytik SP ČR Bohuslav Čížek.

Podle odhadů Svazu průmyslu a dopravy ČR se celková bilance průmyslové produkce i díky slabému konci roku bude pohybovat okolo mínus jednoho procenta oproti předchozímu roku.

Poněkud optimističtější je ohlédnutí za průmyslovým exportem, bilance zahraničního obchodu dosáhla kladného salda 35,5 miliard korun, situaci napomohla i slabá koruna i vývozci z oblasti průmyslu.

Růst nových zakázek a udržení kladných výsledků lze v příštím období očekávat v sektorech „výroba strojů a zařízení“ (tažené hlavně zahraničními zakázkami), „výroba elektrických zařízení“ či „výroba chemických látek“.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět