SP ČR: Vláda přichází s bojem proti korupci ve špatnou chvíli

  Podle šetření SPČR se pouze 1 % tuzemských zaměstnavatelů domnívá, že se za poslední rok míra korupce v zemi snížila.

 

Kabinetem premiéra Petra Nečase přijatý dokument Strategické priority vlády v boji proti korupci pro období 2013 – 2014 přichází podle Svazu průmyslu a dopravy ČR poměrně pozdě a ještě k tomu v nevhodnou chvíli. Tento nejsilnější zaměstnavatelský svaz v zemi totiž již při nástupu vlády požadoval přijetí strategie potírání korupce a připravil řadu návrhů.

„Vláda dlouho otálela s důsledným potíráním korupce na základě komplexní strategie. Nyní přichází s dalším balíkem opatření v nepříliš vhodné chvíli po udělení prezidentské amnestie některým korupčníkům. Občané i mnozí podnikatelé budou nyní k navrhovaným krokům skeptičtí,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

I přesto se Svaz bude podle jeho šéfa na realizaci protikorupčních opatření podílet, a to i vzhledem k řadě návrhů, které byly zapracovány do Strategických priorit vlády. „Řada návrhů je našich. Chceme a budeme u toho,“ uvedl Jaroslav Hanák s poukazem na to, že korupce je zaměstnavateli považována za jeden z klíčových faktorů hodnocení kvality podnikatelského prostředí.

Váhu účinného potírání korupce dokládá i prosincové dotazníkové šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR, podle něhož je korupce ve stupnici důležitosti na čtvrtém místě, a to hned za nekvalitní úrovní legislativy, nedostatečnou vymahatelností práva a přílišnou byrokracií.

Zmíněné šetření naznačuje však nedostatečnou účinnost potírání korupce v České republice. Alespoň se to v uvedeném šetření domnívá většina se zúčastněných 167 majitelů a vysokých manažerů tuzemských průmyslových firem působících v ČR. Až čtvrtina z nich upozorňuje na zvýšení míry korupce za poslední rok. Zhruba dvě třetiny zaměstnavatelů v meziročním srovnání nevidí ve spojitosti s korupcí žádnou změnu k lepšímu. Pouze jedno procento zaměstnavatelů se domnívá, že se míra korupce v ČR snížila.

Dlouhodobě členové Svazu průmyslu a dopravy ČR hodnotí korupční prostředí v ČR jako nevyhovující a zástupci tohoto nejvýznamnějšího zaměstnavatelského svazu navrhli v posledních letech řadu opatření, včetně zbrzdění překotného přijímání zákonů bez využití nástrojů jako je CIA (Corruption Impact Assessment), přijetí služebního zákona či beztrestnost pro oznamovatele korupčního chování.

„Pocit všeobjímající korupce vytváří špatnou image pro naši zemi a může odrazovat zahraniční investory. Reálná korupce zvyšuje náklady firem a státu prodražuje zakázky a pokřivuje pravidla hospodářské soutěže,“ upozornil Jaroslav Hanák na ekonomické dopady korupce.

Podle různých odhadů se kvůli korupci „utopí“ několik desítek miliard korun ročně. Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR se jedná o částku zhruba 40 miliard korun. Odhad Národní ekonomické rady vlády (NERV) hovoří o 65 miliardách korun a zástupci Protikorupčního nadačního fondu nevylučují až 100 miliard Kč ročně.

Podle zjištění Svazu průmyslu a dopravy ČR až 2/5 tuzemských zaměstnavatelů uvádí, že korupce negativně ovlivňuje rozvoj jejich firmy, že 16 procent je průměrná výše úplatku a 10 procent je nejčastěji poskytovaný úplatek v České republice.

Současně Svaz průmyslu a dopravy ČR upozorňuje na riziko negativních dopadů boje proti korupci na poctivé podnikatele. „Chci upozornit na to, aby pod záminkou boje proti korupci nebyli šikanováni poctiví zaměstnavatelé a nevytvářely se zbytečné překážky podnikání. Podívejte se na neblahý příklad zákona o veřejných zakázkách, k jehož novelizaci chceme otevřít diskusi,“ dodal Jaroslav Hanák.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět