Zaměstnavatelé vyzvali MZV a MPO: Domluvte se

  V  rámci debaty,organizované Hospodářským výborem Poslanecké sněmovny ČR, padly výhrady k nedostatečné komunikaci klíčových resortů podpory exportu. .

 

Mezi Ministerstvem zahraničních věcí ČR a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR nejsou optimálně nastaveny linky spolupráce, které by podporovaly český export jedním směrem. Proto by obě instituce měly připravit společný „manuál“ jednotné podpory ekonomických zájmů ČR na zahraničních trzích, které by poté přijala vláda. To je jeden ze závěrů dnešní debaty na téma Export jako tahoun české ekonomiky, kterou organizoval Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny ČR v čele s jejím předsedou Milanem Urbanem. Akce se zúčastnili zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR), poslanci, představitelé MZV, MPO, ČEB, EGAP a dalších institucí a také podnikatelé.

„Potřebujeme, aby oba rezorty intenzivněji spolupracovaly. To nejhorší, co se může stát je, že vzniknou paralelní struktury podpory exportu, které by spolu nekomunikovaly,“ uvedl Radek Špicar, viceprezident SP ČR.

Jak také poznamenal, ne všichni velvyslanci vnímají svou roli zástupce České republiky ve světě i ve spojitosti s podporou českých ekonomických zájmů. „Máme řadu dobrých příkladů, kdy velvyslanci velmi aktivně podporovali či podporují zájmy českých vývozců a investorů, ať už se jedná o Rusko, Čínu, Indii a další země. Bohužel se nedá říci, že takový přístup mají všichni,“ uvedl Radek Špicar.

Současně poukázal na výraznější potřebu obhajovat české zájmy v Bruselu, mimo jiné i v případě vyjednávání dohod o volném obchodu mezi EU a takovými státy jako je Japonsko.

Za klíčovou formu podpory exportu označil financování a pojišťování ČEB a EGAP. „Byli jsme nervózní, když se v jednu chvíli ČEB a EGAP ocitly bez vedení. Naštěstí se otázka personální změny podařila vyřešit transparentně. Pro nás je zásadní, aby obě instituce měly dostatek finančních prostředků a mohly efektivně pomáhat na vzdálenějších trzích,“ uvedl Radek Špicar. Právě díky těmto institucím se v poslední době podařilo realizovat velké kontrakty v Iráku či Turecku a řada dalších je v jednání.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět