Podnikatelská mise do Vietnamu vyvolala velký zájem

  Prezident Svazu Jaroslav Hanák otevřel v Hanoji podnikatelské fórum, o které byl mimořádný zájem více jak 120 vietnamských firem.  .

 

Značné možnosti nových kontraktů se otevírají pro české firmy ve Vietnamu, které by mohly dosáhnout objemu 20 miliard korun.  Potvrdila to i právě uskutečněná podnikatelská mise zástupců dvou desítek firem, organizovanou Svazem průmyslu a dopravy ČR v čele s jejím prezidentem Jaroslavem Hanákem, která provázela ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu. Mise byla zhájena 19. ledna a 22. ledna pokračovala do Thajska a Barmy.
 
Samotné složení delegace bylo poměrně rozmanité a představovalo firmy působící v energetice, dopravní infrastruktuře, včetně leteckého průmyslu, navigačních a radarových systémů, ale i těžebním a zpracovatelském průmyslu, zemědělsko-potravinářském komplexu či finančních službách.

Součástí návštěvy bylo Česko-Vietnamské podnikatelské fórum, které v Hanoji otevřel Jaroslav Hanák společně s ministrem Martinem Kubou a na které zavítalo 120 představitelů vietnamského průmyslu, služeb i akademické sféry. "Česká republika a její firmy mají Vietnamu rozhodně co nabídnout. Ať se jedná o modernizaci jeho průmyslu, budování infrastruktury nebo dodávek zdravotnického vybavení či nových technologií,“ prohlásil při vystoupení na Fóru prezident SP ČR. V podobném tónu vystoupil i Martin Kuba: "Náš obchod, jakkoli v posledních letech značně vzrostl, stále neodpovídá skutečným možnostem, potenciálu a také skutečnosti, že obě ekonomiky se vzájemně doplňují“.

V rámci podnikatelského fóra bylo podepsáno memorandum o spolupráci v oblasti technologií a inovací mezi Technologickou agenturou ČR a Státní agenturou pro technologie a inovace Vietnamu. Na podpis navázala druhý den jednání člena předsednictva Technologické agentury ČR Vladimíra Kebo na tamním Ministerstvu pro vědu a technologie, která měla konkretizovat realizaci dohody. Podle slov Vladimíra Kebo se rýsuje celá řada možných projektů v aplikovaném výzkumu, které by mohly propojit státní, soukromý i akademický sektor v obou zemích

Součástí akce byla také bilaterální jednání zástupců firem, která se protáhla za plánovanou časovou hranici. Naznačilo to výrazný zájem vietnamských podnikatelů o spolupráci s českými firmami. „Překvapila mě řada nabídek pro český byznys, který jsem tady ani neočekával,“ poznamenal k tomu Jaroslav Hanák. Poukázal také na řadu rozjednaných projektů i realizovaných kontraktů.

Například společnost GET zde realizovala úspěšný geologický průzkum, jejímž výsledkem byl objev unikátního ložiska sklářských písků mimořádných kvalit. V současnosti projekt pokračuje vyhledáváním dalších surovin nezbytných pro výrobu sklářského kamene. Vietnamská strana poté očekává českou investici - výstavbu sklárny. Kromě sklářských písků bude pokračovat spolupráce při průzkumu na uranovou rudu, což je surovina, o kterou má Vietnam mimořádný zájem s ohledem na přípravu výstavby vlastních jaderných zdrojů.
Mezi priority vietnamské vlády patří rovněž příprava využití rozsáhlých zásob uhlí v deltě Rudé řeky. Na tomto projektu se z české strany podílí konsorcium firem ve spolupráci s VŠB-TU Ostrava. Vietnam, jakožto země, která ke svému dalšímu rozvoji nezbytně nutně potřebuje využívat více své rozsáhlé nerostné bohatství, však v oblasti těžebního průmyslu nabízí mnohem více příležitostí.

Podpořit vzájemné ekonomické vztahy by mohla dohodnutá pravidelná setkávání ministrů průmyslu a obchodu obou zemí. Nejbližším testem se stane zasedání česko-vietnamského smíšeného výboru pro hospodářskou spolupráci, jež se uskuteční v červnu v Hanoji, a navazující jednání ministrů v Praze na podzim. Jednalo se i o zapojení českých firem do modernizace vietnamské armády a možnosti vzdělávání jejích příslušníků v ČR.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět