Západočeské materiálově metalurgické centrum: slavnostní start

  V Dobřanech u Plzně se 1. února desítky hostů, včetně zástupců SP ČR, zúčastnily představení projektu výzkumné organizace COMTES FHT.

 

Západočeské materiálově metalurgické centrum – ZMMC v Dobřanech u Plzně, které se specializuje na kovové materiály a technologie jejich výroby pro strojírenství, stavebnictví, energetiku a další obory, se rozšiřuje o nové laboratoře. V areálu výzkumné společnosti COMTES FHT a.s., která centrum buduje, během posledního roku vyrostly na ploše 3 268 m2 dvě nové budovy – dvoupatrový objekt laboratoří určených pro metalografické analýzy, počítačové modelování a konstrukční práce a unikátní metalurgická laboratoř. V pátek 1. února 2013 byly tyto prostory slavnostně otevřeny.

Centrum je součástí výzkumné organizace COMTES FHT, která se specializuje na výzkum a vývoj materiálů z kovů, a v oblasti materiálových analýz a numerického modelování technologických procesů patří mezi špičková pracoviště v Evropě. Na projekt ZMMC s rozpočtem 430 miliónů korun získala dotaci z Evropské unie a ze státního rozpočtu ČR, v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.

Chloubou dobřanských výzkumníků je především nová metalurgická laboratoř o rozloze 2 500 m2. V minulých měsících zde byla instalována vakuová tavicí a odlévací pec s kapacitou 300 kilogramů, hydraulický lis o síle 25 000 kN s manipulátorem a také na míru vyrobená válcovací stolice duo/kvarto s rovnací tratí a dalším příslušenstvím. „Válcovací linka a její bohaté příslušenství, podstatně rozšíří možnosti experimentálního zpracování zkoumaného materiálu. Budou na ní vyvíjeny válcovací technologie se speciálními průběhy teploty a vyráběny experimentální polotovary,” uvádí Libor Kraus, výkonný ředitel centra a dodává, že zařízení shodných parametrů zatím v ČR nebylo instalováno. Nyní je ve zkušebním provozu, který by měl skončit během první poloviny letošního roku.


Upevnit významnou pozici, kterou COMTES FHT zaujímá v materiálových analýzách a zkušebnictví, mu mají umožnit nová moderní pracoviště vybudovaná na 750 m2 a také arsenál zde instalovaných nových zkušebních a analytických přístrojů. Nechybí mezi nimi například spektrometry, zařízení pro odběr malých vzorků z provozovaných strojních celků nebo přístroj pro měření teplotní vodivosti laserem.

V centru aplikovaného výzkumu ZMMC nyní pracuje na 40 pracovníků. Zkoumají termomechanické procesy a vyvíjejí konstrukční oceli a kovové materiály pro konkrétní průmyslové aplikace. Jde například o novou nízkolegovanou vysokopevnou ocel pro dopravní techniku, o technologii zápustkového kování se sníženou teplotou kování, speciální niklové slitiny pro jaderné reaktory IV. generace či profily z nanostrukturovaného titanu pro zubní implantáty nebo kloubní náhrady. Záběr centra je tak velmi široký. Zhruba polovinu jeho tržeb má tvořit výzkum na konkrétní objednávku. Zájem o spolupráci projevují české i zahraniční subjekty, mezi nimi například strojírny ŽĎAS, ŠKODA JS nebo nadnárodní průmyslová skupina Benteler.

V roce 2014 má západočeské centrum zaměstnávat nejméně 60 osob, z toho dvě třetiny výzkumných pracovníků. Podle Zbyška Nového, vědeckého ředitele centra je již nyní více než 60 % všech výzkumníků mladších 35 let. S cílem přilákat nadané vysokoškoláky a mladé vědce probíhají v laboratořích centra praktická cvičení a stáže studentů magisterských a doktorských programů. Centrum též poskytuje témata pro řešení výzkumných, diplomových a doktorandských prací.

______________________________________________________________________

 COMTES FHT a.s., Průmyslová 995, Dobřany 334 41, E-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., www.comtesfht.cz

Další informace:

Ing. Libor Kraus, výkonný ředitel centra ZMMC, předseda představenstva COMTES FHT a.s., tel. +420 377 197 311

Ing. Jiřina Shrbená, Západočeské materiálově metalurgické centrum, COMTES FHT a.s., tel. +420 777 863 262

Fotografie lze stáhnout na: http://www.comtesfht.cz/COMTESFHT/repository/File/O%20nas/comtesfhtfotografie20130122.zip

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět