Česko-turecké podnikatelské fórum: Řada impulzů

  Setkání  čtyř set českých a tureckých podnikatelů, které organizoval Svaz, zahájil svým vystoupením jeho prezident Jaroslav Hanák.

 

Zájem o výrazné zintenzivnění ekonomických i politických vztahů potvrdilo dnešní Česko-turecké podnikatelské fórum, které organizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR), a jehož se zúčastnily čtyři stovky tureckých a českých podnikatelů, prezidenti tři tureckých asociací a ve druhé části i premiéři a ministři hospodářství obou zemí. V průběhu Fóra došlo totiž k podpisu Memoranda o spolupráce mezi SP ČR a třemi tureckými partnerskými organizacemi, tedy Všeobecnou asociací průmyslu a obchodu (TÜMSİAD), Nezávislou asociací průmyslu a obchodu (MÜSİAD) a Společenství tureckých exportérů (TIM). Dokument by měl napomoci lepší výměně informací a spolupráci při organizování podnikatelských akcí. Jednou z nich bude již říjnový Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně, kam by letos měla zamířit početná turecká skupina vystavovatelů, jejichž země bude partnerskou zemí. Na partnerství se dnes dohodli předsedové vlád obou zemí. „Nabídli jsme to turecké straně,“ poznamenal ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Jeho turecký protějšek ministr hospodářství Zafer Caglyan k tomu uvedl: „Byl jsem naším premiérem pověřen zajistit tuto akci. Práce byly zahájeny.“

Ve svém vystoupení před podnikateli zaplněným sálem pražském Hotelu Hilton Jaroslav Hanák poukázal na zvyšující se objem vzájemné obchodní výměny, která by se letos mohla přiblížit třem miliardám USD. Současně poukázal na nevyužité příležitosti. O nich ostatně hovořili všichni vystupující. Hasan Sert, prezident TÜMSİAD zmínil potřebu odstraňovat některé přetrvávající překážky ekonomické spolupráce. V podobném duchu vyznělo vystoupení Naíla Olpaka, prezidenta MÜSİAD, který vyzval české firmy k dalším investicím v Turecku. Ty představují zhruba dvě miliardy USD.

Mustafa Cikrikcioglu, viceprezident TIM připomněl pak skutečnost, že turecká ekonomika rostla i v době krize a poukázal na její konkurenceschopnost a na příležitosti i pro české firmy.

Ve druhé části Fóra, které řídil šéf SP ČR Jaroslav Hanák, akcentoval ministr Zafer Caglyan možnost společných projektů na třetích trzích. Tím nejvýznamnějším je výstavba paroplynové elektrárny v severním Iráku společnosti Renaissance a české PSG International financovaný Českou exportní bankou.

Poukázal i na příležitosti v oblasti energetiky a dopravní infrastruktury. „Musíme zvýšit naši energetickou kapacitu dvojnásobně a podpořit budování dopravní infrastruktury. Potřeba budou investice za 250 miliard USD,“ uvedl Zafer Caglyan.

Zájem o výrazné zvýšení obratu zahraničního obchodu mezi oběma zeměmi zdůraznil turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. „Chceme dosáhnout do roku 2015 zvýšení vzájemné obchodní výměny za pět miliard USD,“ prohlásil. Mimo toho pozval předsedu vlády Petra Nečase s podnikatelskou misí do Turecka. Navrhnul i pravidelné schůzky ministrů hospodářství, a to alespoň jednou ročně. Poukázal však i na bariéry podnikání jakými jsou například víza pro turecké podnikatele ze strany EU.

Na Fóru bylo také oznámeno, že Martin Pecina, generální ředitel Vítkovice Power Engineering, která staví v Turecku elektrárnu, se stane honorárním konzulem pro Tureckou republiku v Ostravě. Další honorární konzulát by měl být otevřen v Brně.

Celou akci shrnul Jaroslav Hanák slovy: „Znovu se potvrdila oprávněnost toho, že Turecko bylo zařazeno mezi prioritní země. Zejména vnímám jako výzvu vedle energetiky a strojírenství i připravované ohromné projekty do dopravní infrastruktury“. Zmínil i vazbu Svazu průmyslu a dopravy ČR na výše uvedené tři turecké organizace a podpis Memoranda. „Dohoda o účasti tureckých podnikatelů na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu je i pro nás závazek,“ dodal Jaroslav Hanák.

Fotografie z Česko-tureckého podnikatelského fóra najdete na adrese : http://leteckaposta.cz/439111271

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět