SP ČR: Počet nezaměstnaných se letos zřejmě ještě zvýší

  V lednu bylo v ČR 585 tisíc lidí bez práce. Šetření Svazu ovšem uvádí, že letos firmy budou nadále propouštět, v průměru o přibližně 0,6 procenta.    .

 

Bez práce bylo v lednu podle pracovních úřadů 585 809 osob. Míra nezaměstnanosti dosáhla tak osmi procent a proti loňskému prosinci se zvýšila o 0,6 procentního bodu. Podle staré metodiky přesáhla dokonce deset procent, čímž se dostala na nejvyšší hodnotu v historii ČR.

Podstatné je, že na trhu práce se nedá očekávat obrat k lepšímu ani v první polovině roku. Jak totiž vyplývá z prosincového šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR, průmyslové firmy pro letošní rok očekávají v průměru snížení zaměstnanosti o 0,56 procenta.

V roce 2008, tedy v době vypuknutí hospodářské krize, bylo v průmyslu evidováno 1,462 milionu pracovníků. V následujících letech se jejich počet každoročně mírně snižoval. Ovšem masové propouštění v průmyslu letos již zřejmě nehrozí, mnohé podniky již nechtějí redukovat počet pracovníků v očekávání pozvolného oživování ekonomiky ve druhé polovině roku.

Počet nezaměstnaných by mohla zvýšit některá odvětví, kde se firmám příliš nedaří, služby či státní a veřejná správa. Komplikace mohou nastat v polovině roku, kdy se na pracovní trh dostanou absolventi středních a vysokých škol. Mírné zlepšení na trhu práce by mohlo nastat až koncem letošního a počátkem příštího roku.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět