Olomouckému a Zlínskému kraji chybí technicky vzdělaní lidé

  Za účasti prezidenta SP ČR proběhlo 14. února debatní setkání tří desítek zástupců firem a hejtmanství, zaměřené na hlavní problémy těchto krajů.  .

 

Více jak osmdesát procent zaměstnavatelů a podnikatelů v Olomouckém kraji vnímá jako překážku jejich podnikání nedostatek technických pracovníků. Ve Zlínském kraji má stejný názor 55 procent zástupců firem. Problém je však podle poloviny zaměstnavatelů a podnikatelů v obou krajích i kvalita technického školství.

Vyplývá to z šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR v těchto dvou krajích, které proběhlo v lednu 2013.

Zejména podpora technického vzdělávání byla proto jedním z hlavních témat diskusního setkání Svazu průmyslu a dopravy ČR v čele s jeho prezidentem Jaroslavem Hanákem a tří desítek zaměstnavatelů a podnikatelů se zástupci uvedených krajů, které se uskutečnilo v 14. února v Olomouci. Za Olomoucký kraj byla dokonce přítomna celá Rada v čele s jejím hejtmanem Jiřím Rozbořilem. Za Zlínský kraj byli partnery jednání náměstci hejtmana Jaroslav Drozd a Jaroslav Kučera.

Jedním ze závěrů debaty byl návrh vícekriteriálního hodnocení škol pro jejich financování, tedy nikoliv jen podle počtu žáků. „Ve financování škol se musí brát v úvahu nejen počet žáků, ale zejména jejich uplatnitelnost na trhu práce. Tato země si nemůže dovolit mít tak velký počet vysokých škol, které produkují neuplatnitelné absolventy,“ uvedl Jaroslav Hanák.

S jeho názorem vyjádřila souhlas i řada dalších vystupujících s tím, že vzhledem k demografickému vývoji a snižování počtu žáků a kvůli potřebám trhu práce by mělo dojít k redukci počtu vysokých škol.

Diskutující se shodli i na tom, že stát by měl podpořit spolupráci škol a podniků daňovými úlevami například na nákup školního zařízení či na stipendia. V této souvislosti hejtman Jiří Rozbořil poukázal na fakt, že kraj má vytipovaných dvacet prioritních oborů, na které již studentům poskytuje stipendia.

V rámci debaty byla navržena nejen povinná maturitní zkouška z matematiky, ale i návrat k přijímacím zkouškám na střední školy s maturitou.

Na důležitost spolupráce průmyslu a škol poukázal Pavel Holubář, ředitel společnosti SHM, který také podpořil návrh daňových úlev pro podniky podporující technické vzdělávání.

Zaměstnavatelé poukázali i na to, že kvůli nefunkčnosti školského systému musí zakládat vlastní učiliště, kde si vychovávají pracovníky z nedostatkových oborů. Jednatel společnosti MUBEA – HZP Štěpán Urbanec zmínil skutečnost, že jeho firma v roce 2010 založila vlastní učňovské středisko s pěti desítkami žáků.

 

Tématem jednání byly i problémy trhu práce a vysoké nezaměstnanosti. V této souvislosti byl zmíněn projekt ¨“Vzdělávejte se pro stabilitu“, což je česká obdoba kurzarbeitu. O jeho zavedení se zasadil SP ČR.

 

Debatovalo se i o stavu dopravní infrastruktury. Jak totiž vyplynulo z výše uvedeného šetření, ve Zlínském kraji představuje dopravní zatížení, nedobudované dopravní sítě a nevyhovující stav silnic překážku pro dvě třetiny firem, v Olomouckém kraji je to problém pro polovinu firem.

 

Hovořilo se i potřebě výraznější podpory inovací a aplikovaného výzkumu. „Působíme v podmínkách ostré globální konkurence, kde rozhoduje schopnost inovací,“ poznamenal Jiří Žák, předseda představenstva firmy Farmak. Podle něho by kraje měly mít více prostředků na inovace, které by rozdělovaly. Jak mimo jiné vyplynulo z šetření, více jak třetina zaměstnavatelů a podnikatelů v obou krajích poukazuje právě na nedostatečné investice do výzkumu a vývoje ze strany krajů.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět