SP ČR: Recese v ČR se prohloubila

    Za loňský rok se český HDP propadl o 1,1 procenta. Vývoj zakázek a opatření fiskální politiky nedávají prostor pro výrazný zvrat ani počátkem tohoto roku.

 

Data Českého statistického úřadu potvrdila ve čtvrtek 14. února očekávanou skutečnost dalšího mírného zhoršení vývoje českého HDP, který se snížil již čtvrté čtvrtletí po sobě (tentokrát meziročně o 1,7 % a meziměsíčně o 0,2 %).

„Hodnota meziročního poklesu HDP za loňský rok o 1,1 procenta odpovídala naší predikci. Potvrdila negativní trend a výsledky české ekonomiky, které na sektorové úrovni dokládají i výsledky průmyslu či stavebnictví. Dvojité W se tak stalo skutečností a ekonomika jako celek se stále nedostala na předkrizové úrovně,“ uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 Podle něho analytika Svazu mezi pozitivní výsledky minulého roku patřily rekordní přebytky zahraničního obchodu, které však pokles spotřeby domácností, vlády a investic nedokázaly vykompenzovat. Navíc v závěru roku ochladil výrazně i zahraniční obchod.

„Vývoj zakázek, opatření fiskální politiky a očekávání podniků nedávají prostor pro výrazný zvrat ani v prvních měsících tohoto roku. Určitá stabilizace se očekává v polovině roku, v souvislosti se stabilizací očekávání a výsledků hlavních obchodních partnerů,“ uvedl Bohuslav Čížek.

 Zahraniční obchod by měl i v tomto roce pozitivně přispět výsledkům ekonomiky, i když v menší míře než loni. Stejně tak Svaz očekává velmi mírný pozitivní příspěvek soukromých investic firem, tato očekávání firem jsou však „opatrná“ a „citlivá“ na případné nestability. Na druhé straně mírně negativně bude působit spotřeba domácností a vlády.

SP ČR je pro letošní rok mírným optimistou, když očekává „kladnou nulu“, tedy růst kolem 0,1 až 0,4 %, zejména díky očekávání určité stabilizace v druhém pololetí roku.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět