J.Hanák zastupoval podnikatele při jednání s Bahrajnem

Místopředseda vlády Bahrajnu, provázeném zástupci tamního byznysu, hovořil při své oficiální návštěvě v Praze také s prezidentem Svazu.    .

Na možnosti spolupráce mezi českými firmami a Bahrajnem poukázal prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanáka při oficiální návštěvě místopředsedy vlády této země Sheikem Khalidem bin Abdulla Al Khalifou v Praze. Ten ve čtvrtek 21. února jednal s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou o možnostech podpory vzájemného spolupráce a byznysových vztahů. Proto byly v doprovodné delegaci bahrajnského místopředsedy vlády také zástupci tamní podnikatelské sféry, takže návštěva měla výraznou ekonomickou dimenzi.

Bahrajnský host zmínil zájem na rozvoji vzájemně výhodných vztahů a nabídl českým podnikům spolupráci v některých sektorech. Mezi perspektivní obory byly uvedeny dodávky a služby zaměřené na projekty dopravní infrastruktury, rekonstrukci a rozšíření kapacit rafinérií, plynovodů, ropovodů, zboží a služby pro elektrickou rozvodnou síť a energetiku.

Tématem jednání byla státní hliníkárna ALBA, jejíž výkonný ředitel Mahmood Hashem Ahmed Alkooheji byl členem doprovodné delegace. Hliníkárna plánuje rozšířit stávající program o výrobky s vyšší přidanou hodnotou. Pro založení společného podniku nyní hledá zahraničního partnera, který má se zpracováním hliníkových polotovarů pro konkrétní potřeby průmyslu a stavebnictví zkušenost. Tyto výrobky naleznou uplatnění nejen na místním trhu, ale budou mít i značný exportní potenciál, neboť na Bahrajnu nejsou daně, energetické vstupy jsou dotovány a existuje zde levná pracovní síla“, uvedl Sheikh Khalid bin Abdulla Al Khalifa.

Prezident Svazu v této souvislosti poukázal na know how a úspěchy našich firem v zemích Blízkého a Středního východu a potvrdil zájem českých podnikatelů rozvíjet další kontakty s obchodními partnery v tomto regionu. „Musíme pěstovat byznysové vztahy i se zeměmi jako je Bahrajn. Jeho představitelé mají v nás spolehlivé a profesionální partnery pro další jednání,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět