Zvýšení důvěry v ekonomiku? Jen zmírnění pesimismu!

  V průmyslu se v únoru hodnocení současné celkové ekonomické situace respondentů nezměnilo. Oživení se tudíž ani v příštích měsících neočekává.  .

Průmyslníci v České republice jsou nadále skeptičtí k vývoji hospodářství. Potvrzuje to jejich únorové hodnocení ekonomiky. Celková důvěra v domácí ekonomiku se sice oproti předchozímu měsíci mírně zvýšila a souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) se ve srovnání s lednem lehce zvedl o 1,6 bodu. Ovšem souhrnný indikátor důvěry a indikátor důvěry podnikatelů zůstává oproti únoru 2012 nadále nižší.

Dnešní indikátor důvěry se sice mírně zvýšil, ale v průmyslu se jedná pouze o zlepšení záporného salda z mínus 10,7 na mínus osm. Jsou to o něco lepší hodnoty než na přelomu roku, což je náznak cesty k určité stabilizaci. Rozhodně to není signál obratu vývoje, nýbrž jen zmírnění pesimismu,“ uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

K dalšímu vývoji české ekonomiky dále poznamenal: „Cesta ke stabilizaci bude velmi pozvolná a křehká. Nelze činit závěry z jednoho indikátoru, ale doufáme, že tento trend bude pokračovat“.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět