SP ČR: 1 ROK Exportní strategie - mírný posun k lepšímu

  Svaz se angažuje v obsazování postů kanceláří zahraniční sítě MPO a šéfů ČEB a EGAP. Chce vhodného šéfa ve spojené agentuře CzechTrade a CzechInvest.  .

Pokud se do dvou týdnů podepíše mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR (MPO) a Ministerstvem zahraničních věcí ČR dohoda o spolupráci, která by měla napomoci lepší podpoře exportérů na zahraničních trzích, byla by to dobrá zpráva. Mohly by tím skončit problémové vztahy mezi oběma resorty a mohlo by se zefektivnit fungování právě vytvářené zahraniční sítě MPO. „Pro exportéry i pro nás je informace o přechodu na standardní vztahy dobrou zprávou. Volali jsme po ní už řadu let a premiéra jsem žádal o nápravu,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR po skončení tiskové konference k ročnímu výročí Exportní strategie ČR.

Při svém vystoupení na setkání s novináři, organizovaném MPO, uvedl, že by si přál, aby na postech velvyslanců byli angažovaní a byznysově orientovaní lidé. "Dobrých příkladů takových zástupců naší země máme řadu,“ uvedl Jaroslav Hanák.

K ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou oznámeném spojení vládních agentur CzechTrade a CzechInvest Jaroslav Hanák řekl: „Naše očekávání ohledně spojení agentur CzechTrade a CzechInvest jsou značná. Mělo by vést k efektivnějšímu fungování ve prospěch exportérů a investorů“. Současně ocenil, že Svaz průmyslu a dopravy ČR má možnost navrhovat na místa vedoucích zahraničních kanceláří MPO zástupce podnikatelské sféry. „Podařilo se nám prosadit tři kandidáty z firem na posty vedoucích kanceláří v Indii, Thajsku a Spojených arabských emirátech,“ poznamenal Jaroslav Hanák.

Ministr průmyslu a obchodu v této souvislosti oznámil, že MPO vyhlašuje výběrové řízení na nového generálního ředitele spojené agentury. Termín přihlášek je do 20. března.

K personální politice se šéf Svazu vyjádřil i ve vztahu k České exportní bance (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). „Věřím, že se situace v obou klíčových institucích podpory definitivně personálně stabilizuje,“ uvedl Jaroslav Hanák. Současně přivítal vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska o navýšení finančních prostředků pro EGAP. Současně poukázal na správnost výběru 12 prioritních zemí, kam ze tří bilionů korun směřovalo vloni zatím 340 miliard korun. „Rozhodnout společně o dvanácti prioritních zemích a definovat dalších šestadvacet zájmových trhů bylo správné,“ uvedl Jaroslav Hanák s poukazem na postupnou diverzifikaci českého exportu.

Další informace najdete na webové adrese Ministerstva průmyslu a obchodu http://www.mpo.cz/dokument120442.html

 

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět