SP ČR: Export meziročně klesl počátek roku není dobrý

  Prezident Svazu považuje za klíčové posílit finančně EGAP, nastavit funkční vztahy mezi MZV a MPO a zajistit efektivnost spojení CzechTrade a CzechInvest.  .

 

Český export klesl a snižují se i dovozy. Meziročně se u vývozů jedná o mínus 3,2 procenta a u dovozů o mínus 4,1 procenta. Potvrzují se tak očekávaní Svazu průmyslu a dopravy ČR a renomovaných institucí jako je Česká národní banka, že počátkem letošního roku dojde ke zpomalení dynamiky vývozu. Meziměsíčně jde v podstatě o stagnaci.

Za příznivou zprávu lze považovat, že bilance zahraničního obchodu skončila v lednu přebytkem 31,5 miliard korun, který byl meziročně o 1,1 miliardy vyšší. Přebytek meziročně vzrostl u strojů a dopravních prostředků o 1,3 miliardy korun a průmyslového spotřebního zboží o 1,2 miliardy, záporné saldo se zmenšilo u chemických výrobků o 0,4 miliardy korun.

V souvislosti s podporou exportu uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák: „Předpokladem účinnějšího otevírání dveří pro naše exportéry na mimoevropských trzích je užší spolupráce MZV a MPO. Máme velká očekávání, do jaké míry zlepší dosud problémové vztahy mezi oběma resorty chystaná smlouva o spolupráci. Považujeme také za klíčové posílit finančně EGAP a vítáme prohlášení ministra financí, že tak učiní.“

Vyjádřil se také k plánům spojení vládních agentur CzechTrade a CzechInvest do jednotné zahraniční sítě MPO. „Budeme vyhodnocovat, jaké lepší efekty to přinese. Současně považujeme za přínosné, že můžeme navrhovat zástupce firem do vytvářející se zahraniční sítě MPO. Podařilo se nám prosadit již tři kandidáty z podnikatelské sféry na posty vedoucích kanceláří v Indii, Thajsku a Spojených arabských emirátech,“ uvedl Jaroslav Hanák. Poznamenal také, že je nezbytné, aby čeští ústavní činitelé daleko častěji a koordinovaněji než dosud provázeli podnikatelské mise na vzdálených mimoevropských trzích, kde je jejich přítomnost přínosná a nezbytná pro byznys.

 

Další informace najdete na webové stránce Českého statistického úřadu : www.czso.cz

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět