Představenstvo Svazu se setkalo s prezidentem ČR

Šéf Svazu Jaroslav Hanák jednal mezi čtyřma očima s Milošem Zemanem, který vyjádřil podporu jeho aktivitě Česko v černých číslech.    .

K návštěvě do Číny a k otevření dveří českému byznysu vyzvalo prezidenta republiky Miloše Zemana představenstvo Svazu průmyslu a dopravy ČR. To bylo v úterý 19,. března na Pražském hradu přijato hlavou státu.

Šéf Svazu Jaroslav Hanák jednal před tím s prezidentem ČR mezi čtyřma očima. „Považujeme pozvání za projev výrazného zájmu o průmysl a jeho budoucnost. Shodli jsme se v tom, že je třeba podpořit tuzemský průmysl a ekonomiku a pan prezident se přihlásil i k naší aktivitě Česko v černých číslech,“ uvedl Jaroslav Hanák. Zmínil také, že součástí podpory průmyslu je otevírání dveří na prioritních zahraničních trzích, zejména v Rusku a v zemích Společenství nezávislých států.

Zájmem českých vývozců je ale také ukončit chladné období vztahů mezi ČR a Čínou. „Máme zájem o návštěvu prezidenta ČR v Číně. Řadě našich exportérů by to usnadnilo jejich aktivity na tomto trhu,“ uvedl Jaroslav Hanák. Nehledě na určité problémové vztahy obou zemí se Svaz průmyslu a dopravy ČR snaží situaci změnit. Například po loňském jednání na velvyslanectví ČLR v Praze našli jeho zástupci porozumění u velvyslance, který přislíbil vstřícnost při zajišťování víz pro členské firmy Svazu.

Setkání bylo krokem k návratu k tradici T.G.Masaryka a debat hlavy českého státu se zástupci byznysu. „Dnešní setkání považujeme za očividně vstřícný krok vyslechnout názory byznysu. Shodli jsme se v tom, že je účelné navázat na tuto tradici a tato setkání a vyměňovat si dva krát či tři krát ročně své názory,“ uvedl Jaroslav Hanák. Již nyní podle jeho slov Miloš Zeman vyjádřil podporu snahám o zlepšení situace v  technickém školství a podporu aplikovanému výzkumu.

Prezident republiky přislíbil také, že se zúčastní slavnostního vyhlášení vítězů jubilejního 20. ročníku soutěže Manažer roku, jehož spoluvyhlašovatelem je Svaz průmyslu a dopravy ČR. Ceny budou nejlepším manažerům udělovány 25. dubna 2013.