Parlament schválil řetězení pracovních poměrů na dobu určitou

SP ČR dosáhnul úspěchu při prosazování zájmů členských firem, které požadovaly usnadnění řetězení pracovních poměrů na dobu určitou  .


 

Poslanecká sněmovna PČR schválila ve třetím čtení návrh novely zákoníku práce, usnadňující řetězení pracovních poměrů na dobu určitou.

Jedna z klíčových aktivit Svazu průmyslu a dopravy ČR na poli problematiky pracovního práva, o které jeho zástupci dlouhou dobu jednal s odbory i na půdě senátu, se tak dostává do další fáze. V dalších týdnech ji projedná Senát.

Novela zákoníku práce (ZP) od 1. 1. 2012 změnila úpravu sjednávání pracovních poměrů na dobu určitou (§ 39 ZP), když zavedla možnost opakovaného sjednání jen třikrát až na 3 roky, prodloužila tzv. mazací období z 6 měsíců na 3 roky, a zároveň zrušila potřebné výjimky umožňující sjednat opakovaně pracovní poměr na dobu určitou víckrát či na jinou dobu v případě vážných provozních důvodů  nebo povahy práce.

 

„Firmy se od roku 2008 potýkají s poklesem zakázek a se značnou nejistotou. Jestliže dříve jsme měli jasný výhled na půl roku a u investičních celků i na dvanáct měsíců, nyní je to mnohem kratší lhůta, v některých odvětvích v řádech několika týdnů. V takovém prostředí nedokážeme plánovat počty zaměstnanců na delší dobu a potřebujeme flexibilnější trh práce,“ komentoval dosavadní stav zákoníku práce Pavel Juříček, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 

I když se zaměstnavatelé novému ZP přizpůsobili, omezilo je to v možnosti regulovat počty zaměstnanců v reakci na požadavky trhu nebo měnící se obchodní plány. Proto firmy raději omezily přijímání nových kmenových zaměstnanců a zvýšili podíl agenturních pracovníků, kteří nejsou plně srovnatelní s kmenovými zaměstnanci zejména s ohledem na kvalitu práce, znalost výrobků a technologií a sounáležitost k firmě.

 

 

kategorie Tiskové zprávy
zpět