SP ČR: Český průmysl se začíná stabilizovat

  Průmysl zůstává v záporných číslech, produkce v únoru meziročně poklesla o 5,7 %, meziměsíčně po vyloučení sezonních vlivů je vyšší o 1,6 %.    .

 

Český statistický úřad nepotvrdil dnes zásadní obrat k lepšímu. Jím zveřejněné údaje z února letošního roku potvrdila totiž očekávanou skutečnost dalšího mírného zhoršení vývoje českého HDP, který se snížil již čtvrté čtvrtletí po sobě, tentokrát meziročně o 1,7 % a meziměsíčně o 0,2 %.

V meziročním srovnání zůstává v záporných číslech i průmyslová produkce, v únoru došlo k poklesu o 5,7 %, po očištění o počet pracovních dní o 1,6 %. Meziměsíčně po vyloučení sezonních vlivů je však vyšší o 1,6 %. „Tempo propadu produkce se meziročně zbrzdilo a meziměsíčně došlo dokonce k mírnému zlepšení, stále však není důvod k přílišnému optimismu. Již čtvrtý měsíc po sobě klesají meziročně zakázky, kde poslední tři měsíce zakázky v průměru klesaly meziročně zhruba o deset procent. Ani únorový propad zakázek o 10,2 procenta výrazný signál pro růst produkce pro následující dva, tři měsíce nedává,“ uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Vývoj zakázek dosahoval v lednu a únoru loňského roku poměrně vysokých temp, zejména díky zahraničním zakázkám, čímž se vytvořila značnější srovnávací základna. To ale nic nemění na skutečnosti slabé poptávky. „Výraznější poklesy zakázek nejen z uvedeného důvodu již neočekáváme a naopak naše poslední šetření provedené ve spolupráci s ČNB ukázalo, že podniky v průměru očekávají mírný nárůst zakázek v následujících měsících ve srovnání s počátkem roku,“ uvedl Bohuslav Čížek.

Co se týká zahraničních zakázek, ty postupně ochlazovaly a v posledních měsících přispívaly k poklesům produkce zhruba stejně jako slabá domácí poptávka. „Pozitivní saldo obchodní bilance bylo zachováno díky většímu tempu poklesu dovozu, daném slabou domácí poptávkou, nad poklesem vývozem,“ uvedl Bohuslav Čížek. Podle něho predikce oživení zemí eurozóny zatím pro první pololetí roku 2013 nejsou v kladných číslech a mírně pozitivní kondice našich hlavních zahraničních obchodních partnerů zůstává křehká.

Pokračující nižší produkci lze v následujících měsících očekávat v odvětvích jako „výroba počítačů, elektronických a optických zařízení“, „výroba základních kovů a hutní zpracování kovů“. Tato dvě odvětví s poklesem poptávky bojují již delší dobu. Právě dlouhodobost propadů podnikům překonání problémů nepřidává. V posledních měsících k poklesu začal výrazně přispívat sektor výroby motorových vozidel, na který je navázána řad sektorů.

"Celkově signály z firem naznačuji spíše stabilizaci, k dalším výrazným propadům by již docházet nemělo. Ani jiné indikátory důvěry a kondice v průmyslu opačné náznaky než možnost určité stabilizace pro první pololetí nepřináší,“ doplnil Bohuslav Čížek.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět