SP ČR: Nezaměstnanost letos ještě poroste

Podle březnového šetření Svazu v letošním roce avizují průmyslové firmy propouštění pracovníků o zhruba 0,6 procenta.    .

Míra nezaměstnanosti se v březnu snížila na osm procent z únorových 8,1 procenta, což odpovídá 573 875 na pracovních úřadech registrovaným lidem. Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) nepovažuje však březnové výsledky za obrat k lepšímu a začátek trendu snižování počtu lidí bez práce. Jak totiž vyplývá z šetření SP ČR z března 2013, které čtvrtletně provádí společně s Českou národní bankou (ČNB) mezi svými 1600 členy, v tomto roce průmyslové firmy avizují snížení počtu pracovníků o přibližně 0,7 procenta. To by mohlo při naplnění tohoto předpokladu představovat až několik desítek tisíc osob.

Podle renomovaných institucí, jako je například ČNB, by míra nezaměstnanosti měla kulminovat koncem letošního roku. Teprve příští rok by mělo postupně docházet ke zlepšování situace na trhu práce v závislosti na postupném oživování průmyslu a celé ekonomiky. „Až v roce 2014 počítají firmy s tím, že již nebudou snižovat počty pracovníků. Nebude se však ani nabírat,“ vyplývá ze zmíněného březnového šetření.

Jednou z cest snižování nezaměstnanosti je vyřešení disproporce mezi požadavky firem a na trh práce vypouštěných absolventy vzdělávacího systému. Svaz průmyslu a dopravy ČR dlouhodobě prosazuje podporu technického vzdělávání, v roce 2007 podle některých odhadů chybělo firmám až 100 tisíc těchto pracovníků. „Podstatnou roli v podpoře technického vzdělávání může sehrát novela zákona o daních z příjmů, která by umožnila odečet daní u firem, podporujících výuku technických oborů,“ uvedl dnes Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Tento návrh, na němž se zaměstnavatelé podíleli, je formou poslanecké iniciativy již v legislativním procesu.

Krátkodobě může nárůst nezaměstnanosti mírně přibrzdit projekt „Vzdělávejte se pro stabilitu“ / český kurzarbeit /, kde však zaměstnavatelé vyjednávají zmírnění kritérií pro čerpání prostředků z tohoto projektu. Tento projekt navrhnul a prosadil Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Za přínosné považuje Svaz i finanční podporu zaměstnávání mladých lidí, a to až do výše 24 tisíc korun, což navrhlo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.