SP ČR: Zaměstnavatelé jsou proti zvýšení minimální mzdy

  Zástupcům Svazu vyhověla vláda i odbory s požadavkem odložit jednání o minimální mzdě na řádnou plenární schůzi tripartity 25. dubna.  .

 

Tuzemští zaměstnavatelé jsou proti zvýšení současné osmitisícové minimální mzdy. Řada podniků se totiž potýká s odbytovými problémy a výhledy nejméně v první polovině roku nejsou optimistické. Také druhá polovina roku může přinést řadu rizik.

Na problémy v příštích měsících poukazují zejména malé a střední podniky, mezi nimiž se dokonce snížila optimistická nálada. Ani velké podniky nevidí vývoj dalších měsíců příliš pozitivně, již čtvrtý měsíc po sobě jim meziročně klesají zakázky.

„Zvýšení minimální mzdy by se mělo odvíjet od kondice průmyslu a celé ekonomiky Zatím nevidím výrazné signály jejího oživení,“ uvedl v rámci úterní mimořádné tripartity prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. Šéf nejsilnějšího zaměstnavatelského svazu v ČR tak reagoval na požadavek odborových centrál zvýšit minimální mzdu o 500 až 1000 korun.

Svaz požádal při tripartitě o odložení jednání o minimální mzdě s vládou a odbory až na 25. dubna, kdy proběhne další Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody (tripartita). Na ní by mělo dojít ke shodě o navržených vládních opatřeních na zlepšení stavu ekonomiky, o nichž se dnes diskutovalo. Svaz průmyslu a dopravy ČR v nich považuje za využitelné pro byznys daňové zvýhodnění firem podporujících technické vzdělávání, zrychlené odpisy pro nově pořízený majetek, program oprav a modernizace bytových domů, rekonstrukce dopravní infrastruktury či program zelená úsporám na realizaci energetických úspor. K doplnění dalších bodů a hlavně k termínům plnění, výši prostředků a osobní odpovědnosti členů vlády se sejde speciální tým na nejvyšší úrovni. Úpravy návrhů by měly být připraveny k příštímu tripartitnímu setkání.
Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět