Hospodářský výbor PS jednal o Temelínu

  Debaty o přínosech dostavby JETE se zúčastnil zástupce Svazu, který vyzval uchazeče k jednání o rozšíření okruhu  českých subdodavatelů.

Dostavba jaderné elektrárny Temelín byla nejdůležitějším bodem programu hospodářského výboru Parlamentu, na němž se sešli poslanci, zástupci firem a médií. Své nabídky představili i zástupci obou uchazečů o zakázku, tedy Konsorcia MIR. 1200 a Westinghouse. Jednání se zúčastnili i zástupci Svazu průmyslu a dopravu ČR, který reprezentoval Jaroslav Ira, marketingový ředitel ŠKODA POWER, a prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Předseda výboru Milan Urban po jednání výboru uvedl: „I když hospodářský výbor nemůže výběrové řízení na dostavbu Temelína ovlivňovat, politici budou muset před voliči investici stovek miliard korun do nových bloků Temelína obhájit. Abychom to mohli obhajovat, musíme být přesvědčeni, že podíl českého průmyslu a zaměstnanců v České republice bude zásadní a tak velká investice neproteče mezi prsty české země“. Hospodářský výbor je podle něj „neutrální“, ale je v roli obhájce českého průmyslu.

Jaroslav Ira vyjádřil při jednání politování, že zatím nebyly osloveny ke spolupráci při dostavbě Temelína všechny firmy, které se podílely na stavbě prvních dvou bloků elektrárny. „Uchazeči o stavbu by v nadcházejících měsících měli jednat i s dalšími podniky a pokusit se ještě rozšířit okruh svých dodavatelů,“ prohlásil Jaroslav Ira.

Petr Kužel k tomu uvedl, že pro český průmysl je důležité získat možnost ucházet se o zakázky, aby peníze, které půjdou z kapes daňových poplatníků, zůstaly doma, u našich subdodavatelů i přímých dodavatelů.

Zapojení českých firem slibují oba uchazeči o Temelín. Představitelé česko-ruského Konsorcia MIR.1200 na jednání výboru zopakovali příslib nejméně 70 procent z celkové ceny zakázky pro české podniky, zástupci americko-japonské společnosti Westinghouse pak nejméně 60 procent.

Viceprezident společnosti Westinghouse Sandy Rupprecht prohlásil, že jeho společnost počítá s využitím stovek místních firem při dostavbě elektrárny. Podle něj by v případě vítězství v tendru mělo 90 procent pracovních sil podílejících se na budování elektrárny pocházet z Česka. Westinghouse podle něj očekává, že by se Česko stalo průmyslovou základnou pro případné další stavby jaderných bloků od americké společnosti v Evropě.

Josef Perlík ze společnosti Škoda JS, která je českým členem Konsorcia MIR. 1200, prohlásil, že v případě úspěchu konsorcia vznikne v Česku 10 tisíc nových pracovních míst. Konsorcium podle něj zajistí práci napříč celým spektrem jaderného projektu, tedy nejen pro montáž, ale i pro vysoce kvalifikované zaměstnance.

Vítěze tendru na dostavbu Temelína by měl ČEZ vybrat ještě letos. Náklady na dostavbu elektrárny se odhadují na 200 až 300 miliard korun, nové bloky by měly začít elektřinu vyrábět v roce 2025. V provozu by měly být 60 let.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět