SP ČR: Většina průmyslových firem stále ještě nemá dost zakázek

  Zhruba 56 procent firem uvádí nedostatečnou poptávku jako hlavní bariéru produkce v průmyslu. Důvěra v ekonomiku v dubnu klesla.  .

 

Zhruba 56 procent průmyslových firem uvádí nedostatečnou poptávku jako hlavní bariéru produkce v průmyslu. Informace vyplývá z dubnového konjunkturálního šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi svými 1600 členskými firmami.

Nejistotu ekonomického vývoje v letošním roce potvrzují i dnes zveřejněné údaje o celkové důvěře v domácí ekonomiku. Ta se v dubnu snížila, meziměsíčně se o 2,9 bodu propadla důvěra podnikatelů. Ke snížení důvěry došlo u podniků i domácností. Napomáhá tomu vleklost problémů a pokračující slabá poptávka,“ uvedl Bohuslav čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 „Výše nových zakázek nedává pro následující měsíce příliš nadějí na pozitivní čísla. Firmy sice neočekávají zásadní zhoršení, ale negativní výsledky budou pokračovat a v určitém smyslu stabilizovat. Ukončení špatných čísel produkce a zakázek je očekáváno firmami až v druhém pololetí,“ uvedl dále Bohuslav Čížek.

 A jak poznamenal: „Prohloubení salda indikátoru důvěry v průmyslu o 11 procent ukazuje na odkládání oživení investic a na pokračující nejistotu. Vleklost a neustálé oddalování pozitivních výsledků uvedenou náladu posiluje. Právě delší dobu trvající problémy a několik měsíců nižších zakázek vede ke korigování očekávání a opatrnosti a patří mezi příčiny poklesu důvěry, spíše než vliv budoucích rizik“.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět