MANAŽER ROKU 2012 je Jan Světlík - Vítkovice Ostrava

Prezident M. Zeman společně s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR J. Hanákem udělil ocenění nejlepšímu manažerovi republiky.  .

Jan Světlík, generální ředitel a předseda předstvavenstva Vítkovice Ostrava byl ve čtvrtek 25. dubna vyhlášen nejlepším manažerem České republiky.  Ocenění mu předal v rámci 20. jubilejního výročí soutěže Manažer roku prezident republiky Miloš Zeman a prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Nejlepší manažerkou roku se stala Olga Kupec, ředitelka a jednatelka společnosti ABYDOS v Hazlově na Karlovarsku.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

„Nevěřím, že dobrý manažer dokáže dnes řídit mlékárnu a zítra kovárnu. Znalost oboru je klíčová, pak už stačí jen pracovat a nekrást,“ uvedl při nedávném manažerském auditu  vítěz nejprestižnější soutěže manažerských osobností, MANAŽER ROKU 2012, Jan SVĚTLÍK z Vítkovic. Spolu s ředitelkou, jednatelkou a majitelkou společnosti ABYDOS, Olgou KUPEC, dámou v autoprůmyslu, tak  vstoupili do elitního klubu Manažerů roku, který sdružuje dosavadní vítěze soutěže. A k vítězství jim blahopřál i prezident Miloš Zeman.

Vynikajícím manažerem střední firmy do 250 zaměstnanců se stal Jaroslav Klíma, předseda představenstva TESCAN, a.s. v Brně, titul Vynikající manažer malé firmy si odnáší do Opavy Libor Witassek, jednatel a předseda představenstva DC VISION, spol. s r.o.

Příkladem úspěšně pokračujících manažerských generací je letošní kategorie Mladý manažerský talent do 35 let. Vítězstvím v této kategorii je ozdoben ředitel a místopředseda představenstva, Petr Blažek z výrobního družstva Dřevojas Svitavy. Je reprezentantem již druhé manažerské generace v družstvu. Leadership a soutěžního ducha zřejmě zdědil po svém otci Zdeňkovi, který je také laureátem soutěže MANAŽER ROKU. Dekorováno bylo letos nejlepších 28 manažerů odvětví. A do Síně slávy byli uvedeni vynikající manažerští matadoři Rudolf Černý, Vladimír Feix a Jan Wiesner.

Jubilejní 20. ročník byl nabitý osobnostmi – z 198 nominovaných bylo vyhodnoceno 86 finalistů a z nich pak vítězové jednotlivých kategorií.

Soutěž MANAŽER ROKU si bere za cíl objektivně a nezávisle vybrat a zviditelnit nejlepší lídry českého managementu, špičky ve svém oboru, významné osobnosti, jejichž metody jsou přínosem nejen pro rozvoj firem a ekonomiky, ale i celé společnosti. A jsou hlavně vzorem pro ostatní.

Za dobu existence soutěže – tedy za 20 let – do finále postoupilo a finalisty se stalo celkem 1 198 vynikajících manažerů a manažerek (152 žen a 1046 mužů) z celé České republiky. Titulem MANAŽER – MANAŽERKA ROKU bylo dodnes oceněno celkem 49 osobností.

Na pomyslném poháru vítězů této soutěže se skví jména výjimečných a úspěšných manažerských lídrů jako je: Lubomír Stoklásek z Agrostroje Pelhřimov, Eva Syková z Akademie věd ČR, Senta Čermáková z Hewlett Packard, Zbyněk Frolík z Linetu, Jiří Cienciala z Třineckých železáren, Jan Mühlfeit z Microsoft Corporation, legendární Štěpán Popovič z Glaverbel Czech, Zdeněk Pelc, Jana Kozáková, Vladimír Feix a mnozí další.

Vyhlašovateli soutěže jsou Svaz průmyslu a dopravy ČR, Česká manažerská asociace a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR. V porovnání s dalšími soutěžemi, pořádanými v ČR, jako jedna z mála lpí na systematicky rozpracovávaných a neustále zpřesňovaných kritériích, na náročných nominacích a ještě náročnějších podmínkách hodnocení. Soustředí kolem sebe týmy respektovaných odborníků z teorie i praxe managementu i ekonomiky. Řídí činnost dvou nezávislých komisí, Hodnotitelské a Národní, vypracovává na každého účastníka-finalistu obsáhlé hodnocení, jehož součástí je např. i manažerský audit přímo na pracovišti.

Projekt MANAŽER ROKU zcela neformálně mobilizuje zdroje a formuje ligu úspěšných českých manažerů a manažerek, kteří se průkopnicky staví nejen k pozitivním, ale i k negativním jevům ve společnosti. Finalisté a vyhlašovatelé soutěže MANAŽER ROKU letos připravili výzvu ke společné nápravě řízení státní správy: „Vyzýváme ke společnému úsilí k nápravě řízení státní správy! Zahajme celonárodní odbornou debatu, prosaďme kvalitu managementu soukromé sféry i do státní správy!“.

MANAŽER ROKU 2012

Titul, jméno, příjmení, titul:               Ing. Jan Světlík narozen 17. 8. 1958

Současná manažerská pozice:           generální ředitel a předseda představenstva

Název firmy:                                        Vítkovice Holding, a.s.

Vystudoval v roce 1982 VŠB v Ostravě – Hutnickou fakultu, obor tváření kovů. Nastoupil do Vítkovických železáren a strojíren jako kovář – lisař a firmě zůstal věrný. Prošel řadou funkcí. Při privatizaci v roce 1998 končí ve Vítkovicích po 162 letech výroba surového železa. V roce 1999 kupuje Ing. Světlík vítkovickou Lahvárnu, stává se jejím generálním ředitelem a předsedou představenstva. Začíná éra prodeje zbytku Vítkovic. V roce 2003 se stává generálním ředitelem a předsedou představenstva Vítkovice Holding a.s. a řady jejich dceřiných společností. Příběh Vítkovic začíná od roku 1800, kdy Napoleon řekl „k míru potřebuji peníze a železo“ a Rothschildové se rozhodují financovat Vítkovice. Ing. Světlík tuto 200letou tradic obnovuje. To si dobře uvědomují ti, co ho do soutěže nominovali.

Ing. Světlíkem je uplatňováno řízení holdingového typu, je obnoven lodní program, ožívá těžební, chemické a hlavně energetické strojírenství. Začíná komplexní dodavatelství strojírenských a energetických celků na klíč. Je spuštěn rozsáhlý investiční program, který posiluje globální pozici Vítkovic ve 3. tisíciletí. Od roku 2008 se používá nový brand - Vítkovice Machinery Group.

Jan Světlík se výrazně podílí na stanovení strategie a cílů rozvoje energetický, strojírenských a metalurgických oborů. Investuje do progresivních špičkových technologií a vědy a výzkumu. Je leaderem v oblasti alternativních pohonů na CNG (Compress Natural Gas). Firma exportuje cca 50% produkce. Na podporu exportu je vybudována prodejní síť v klíčových destinacích světa. Na indickém veletrhu Vítkovice získaly významné zakázky, které budou živit český průmysl budoucích 30 let. Základem exportu je energetické strojírenství do Číny, Vietnamu, Pákistánu, Barmy nebo Bangladéše. V této oblasti si Vítkovice věří – kotle pro klasické elektrárny s výkonem mezi 100-500 MW se špičkovými ekologickými parametry a vysokou účinností, které mohou spalovat nízkoenergetické uhlí, jsou produkty budoucnosti. Nabídka rekonstrukcí zastaralých elektráren je také konkurenceschopná, stejně jako další vítkovické výrobky. Firma maximálně podporuje zaměstnanost na Ostravsku. Dřívější kolos VŽSKG se 40 000 zaměstnanci byl v 90. letech na cestě k likvidaci. V současné době pod vedením a 90% vlastnictvím Ing. Světlíka jsou zpět na světové scéně, dávají lidem práci, podporují rozvoj Ostravska a státu odvádí vysoké daně. To je reálná společenská odpovědnost.

Ostrava má své „Genius loci“. Jmenuje se Dolní Vítkovice. Obří plynojem přebudovaný na víceúčelovou halu pro 1 500 lidí  je raritou Evropy, dále rekonstruovaný zámeček, vzniká naučná stezka vysokých pecí, energetická ústředna je přebudována na muzeum na podporu technických a přírodních věd a vzniká nová stavba Svět techniky k jejich popularizaci - pro školáky i pro veřejnost. Technické stavby Dolu Hlubina a Vítkovických železáren s koksovnou jsou nositelem European Heritage Label; nemají v Evropě obdoby. Za tím vším je vidět stopa manažera Světlíka a jeho peněz. Co není vidět, je jeho srdce. Lidé na Ostravsku vědí, že bez srdce, které bije za Ostravsko, by to neexistovalo.

Osobní vyznání ve formě otázek a odpovědí

Jaký je Váš největší manažerský (profesní) úspěch v posledních třech letech?

Fakt, že jsme udrželi skupinu i přes krizi v zisku, pozice EPC kontraktora velkých energetických projektů, např. v Turecku. Oživení Dolních Vítkovic.

Které bylo Vaše nejtěžší profesní rozhodnutí v posledních třech letech?

Zahájit investice v době krize - vybudovali jsme špičkovou rychlokovárnu, zprovoznili jeden z největších manipulátorů na světě a v Polsku rozběhli linku na ultralehké ocelové láhve

Která vládní opatření nejvíce ovlivnila výsledky Vaší práce POZITIVNĚ - a která NEGATIVNĚ?

Pozitivně posílení role EGAP a ČEB pro podporu exportérů, negativně jednoznačně růst poplatků za obnovitelné zdroje energie

Jak je na tom Vaše společnost ve vztahu ke korupci – setkal jste se osobně s korupcí, řešil jste ve firmě korupci? Uplatňuje Vaše společnost etický či antikorupční kodex (zpracované firemní zásady)?

Máme Etický kodex. Zahrnuje i rovnost přístupu k obchodním partnerům, k veřejné správě i samosprávě a protikorupční zásady. Naši lidé se s pokusy korumpovat setkávají často. Selhání řešíme podle práva

Jaký je podle Vás nejlepší recept na konkurenceschopnost českých firem a konkrétně té, kterou řídíte?

Jasná, reálná vize. Investice do špičkových technologií, vlastní vývoj a inovace. Vyhledávat nové příležitosti. Držet se zásady pracovat a nekrást

Co si myslíte o systému českého školství? Produkuje podle Vás dostatečný počet kvalitních odborníků pro praxi? Jak jste si Vy konkrétně v posledních pěti letech zvyšoval profesní a manažerskou odbornost?

Naše školství je v krizi a vychovává nezaměstnatelné lidi. To je pro průmysl velký problém. Proto máme mimo jiné vlastní střední školu a gymnázium. Manažerské vzdělávání jde u mě souběžně s praxí

Čím motivujete svůj tým a jak pracujete s bonusy pro zaměstnance či se systémem odměňování nadstandardní práce?

Tradičně máme motivační systém. U zaměstnanců je to bonusový systém v procentech z roční základní mzdy, s důrazem na hospodářské výsledky, plnění růstových programů a úroveň horizontální komunikace

Váš nejpádnější důvod, proč jste přijal nominaci do soutěže MANAŽER ROKU? Považujete soutěž MANAŽER ROKU za přínosnou pro rozvoj manažerské profese?

Považuji tuto soutěž za příležitost potkat se s mnoha zajímavými lidmi z jiných branží. Mnohých z nich si velmi vážím. 20. ročníku soutěže se příznačně účastním po 20 letech v řídících pozicích

Kdo byl a je Vaším profesním vzorem a koho vnímáte jako nejvýznamnější osobnost českého byznysu?

Mým vzorem je někdejší vítkovický ředitel Paul Kupelwieser, jmenovaný na ředitelský post v roce 1876. Dokázal z Vítkovic vybudovat špičkovou fabriku. Byl vizionářem a Vítkovice neuvěřitelně posílil.

Moje krédo:

Nevěřím, že dobrý manažer dokáže dnes řídit mlékárnu a zítra kovárnu. Znalost oboru je klíčová, pak už stačí jen pracovat a nekrást.

________________________________________________________________________________________

Výsledky jubilejního 20. ročníku soutěže MANAŽER ROKU

Manažera a manažerku roku

MANAŽER ROKU

MANAŽERKA ROKU

TOP 10:

JMÉNO

Firma

Vítkovice HOLDING a.s.

Prof. Ing. Karel Rais, CSc. MBA, dr. h. c.

Vysoké učení technické v Brně

Ing. Jan Rýdl

TOS VARNSDORF a.s.

Ing. Jaroslav Besperát

Česká podnikatelská pojišťovna, a.s.

Ing. Jaromír Hájek

LeasePlan Česká republika, s.r.o.

RNDr. Věra Palkovská

Město Třinec

Ing. Václav Škeřík

Farmtec a.s.

Ing. Jiří Rosenfeld, CSc.

Slovácké strojírny, a.s.

TESCAN, a.s.

Mladý manažerský talent, Vynikající manažer malé a střední firmy, Síň slávy:

MLADÝ Manažerský talent

do 35 let

Ing. Petr Blažek

Dřevojas, v.d.

Vynikající manažer malé firmy do 50 zaměstnanců

Ing. Libor Witassek, MBA

DC VISION, s.r.o.

VYNIKAJÍCÍ MANAŽER STŘEDNÍ FIRMY DO 250 ZAMĚSTNANCŮ

Ing. Rudolf Černý

SÍŇ SLÁVY

Ing. Vladimír Feix, dr.h.c.

Jan Wiesner

Manažeři odvětví:

Odvětví

Jméno

Firma

Zemědělství

Lubomír  Pisk

Zemědělské družstvo Kouty

Potravinářská výroba

Ing. Marie Vávrová

LYCKEBY CULINAR a.s.

Výroba a prodej textilu a oděvů

Ing. Leo Doseděl

MODĚVA oděvní družstvo Konice

Výroba a zpracování technických tkanin

Ing. Rudolf Gregořica

LANEX a.s.

Výroba a zpracování nekovových výrobků

Ing. Jitka Janglová

AGC Flat Glass Czech a.s., člen skupiny AGC

Zpracování dřeva a výroba židlí

Ing. Zdeněk Černý

BIOMAC Ing. Černý s.r.o.

Výroba nábytku

Ing. Jaroslav Pehal

NADOP-VÝROBA NÁBYTKU, a.s.

Chemie a plasty

RNDr. Roman Hrnčíř, CSc.

Severochema, družstvo pro chemickou výrobu, Liberec

Výroba a prodej zdravotnických výrobků

Ing. Lubomír Páleník

HARTMANN - RICO a.s.

Výroba kovů a hutních výrobků

Ing. Rudolf Kasper

KASPER KOVO s.r.o.

Kovodělná výroba

ABYDOS s.r.o.

Výroba pro energetiku, strojírenství a investiční celky

Vítkovice HOLDING a.s.

Výroba obráběcích strojů a řídících center

Ing. Jan Rýdl

TOS VARNSDORF a.s.

Výroba strojů a zařízení

Ing. Milan Macholán

První brněnská strojírna Velká Bíteš, a.s.

Výroba elektromotorů a příslušenství

Ing. Vladimír Mogiš

EMP s.r.o.

Výroba elektrických přístrojů a zařízení

TESCAN, a.s.

Výrobky pro dopravu a logistiku

Mgr. Martin Kořínek, Ph.D.

GRAMMER CZ, s.r.o.

Stavebnictví

Ing. Martin Doksanský, MBA

SMP CZ, a.s.

Cestovní ruch, ubytování a stravování

Ing. Andrea Pfeffer Ferklová

Grandhotel Pupp Karlovy Vary, a.s.

Doprava a logistika

Ing. Jaromír Hájek

LeasePlan Česká republika, s.r.o.

Bankovnictví, pojišťovnictví a poradenství

Ing. Jaroslav Besperát

Česká podnikatelská pojišťovna, a.s.

Výstavba nemovitosti, pronájmy a development

RNDr. Evžen Korec, CSc.

EKOSPOL, a.s.

Informační a komunikační technologie a poradenství

Ing. Vladimír Králíček

J.K.R. spol. s r.o.

Vzdělávání

Prof. Ing. Karel Rais, CSc. MBA, dr. h. c.

Vysoké učení technické v Brně

Veřejná správa