Karlovarskému kraji chybí techničtí pracovníci, brzdí to investice

Představenstvo Svazu průmyslu a dopravy ČR v čele s jeho prezidentem J.Hanákem jednalo s hejtmanem a náměstky o problémech kraje.    .

 

Karlovarský kraj má sedm průmyslových zón, které by v případě zájmu zahraničních či domácích investorů mohly zvýšit zaměstnanost v tomto regionu s 9,2 procentní mírou nezaměstnanosti. Problém je ale výrazný nedostatek technicky vzdělaných pracovníků, což potvrzuje i aktuální šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR. Podle něho téměř tři pětiny místních podnikatelů považují chybějící učně a absolventy středních i vysokých škol z technických oborů za překážku jejich podnikání.

Právě o tom, jak pomoci řešit disproporci, kdy na jedné straně školy pouštějí na trh práce neuplatnitelné absolventy a na druhé nenabízejí dostatek technických profesí, jednalo v pondělí 29. dubna přestavenstvo Svazu průmyslu a dopravy ČR v čele s jeho prezidentem Jaroslavem Hanákem se zástupci kraje, vedeném hejtmanem Josefem Novotným.

Nedostatek kvalifikovaných techniků řeší totiž prakticky všechny průmyslové firmy v kraji. Studenty láká nejdecký Witte Automotive, strojaře by potřeboval ašský Astos a sklárna Moser si dokonce své zaměstnance už školí sama.

Karlovarský kraj má mezi kraji jednu z nejhorších vzdělanostních struktur. Například ve výzkumu zde pracuje jen asi 150 pracovníků. Pro srovnání, v Kraji Vysočina jde o téměř tisíc výzkumníků.

 

Prezident Svazu poukázal na to, že věci by pomohlo razantní posílení polytechnického vzdělávání od mateřských a základních škol. Zmínil pokračující snahy o nastavení spolupráce škol a firem v projektu POSPOLU, který by měl být v této době zahájen pilotem dvou škol a dvou firem v každém kraji.

Jaroslav Hanáka zdůraznil potřebu zcela změnit systém financování škol, aby byly hodnoceny podle uplatnitelnosti svých absolventů. "Platí se na žáka. Přitom náklady na studium ekonoma jsou úplně jinde, než na studium technika. Školy by měly být povinny zveřejňovat, jak se jejich absolventi uplatňují," uvedl Jaroslav Hanák.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného má kraj tři velké technické školy, které nabízejí široké spektrum technických oborů. „Co chybí, jsou žáci. Také studenti, kteří by dříve šli na zámečníka, nyní jdou na elektrotechniku a ti, kteří by dříve šli na elektrotechniku, míří na maturitní obory. A to mnohdy se čtyřkami," uvedl Josef Novotný.

Podle něj je zbytečně mnoho osmiletých gymnázií. "Také sehnat učitele odborných předmětů na technických oborech je problém. Když něco umí, dostanou daleko lépe placenou práci jinde," uvedl hejtman.

Při debatě, které se během celého dne zúčastnili i zástupci firem a odborných škol padl požadavek na zavedení přijímacích zkoušek na střední školy a na povinnou maturitní zkoušku z matematiky.

 

Představitelé Svazu poukázali při jednání na to, že místní zaměstnavatelé by měli mít větší možnost se zapojit do dění v regionu prostřednictvím krajské tripartity, kde by byli výrazněji zastoupeni jeho členové.

 

Akce pod názvem Den byznysu v Karlových Varech se konala před Valnou hromadou Svazu průmyslu a dopravy ČR, na kterou se sjede více jak stovka zástupců jeho členských odvětvových svazů a individuálních firem. Jednat se bude zejména o stavu podnikatelského prostředí, podpoře technického vzdělání, výzkumu, vývoje a inovací, podpoře exportu, o současné politické situaci a aktivitách této nejvýznamnější zaměstnavatelské organizace v ČR.
Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět