SP ČR: Nejdelší recese v historii ČR nekončí

    Podle dubnového šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR ekonomické potíže firem způsobují odkládání investic. .

 

Hrubý domácí produkt očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy klesl v 1. čtvrtletí 2013 podle předběžného odhadu meziročně o 1,9 % a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,8 %.

„Dnešní výsledky ukazují na další prohloubení nejdelší recese v historii České republiky. Namísto zastavení temp propadů v závěru roku došlo naopak k jejímu dalšímu prohloubení. Čísla navázala na trend propadů v průběhu loňského roku,“ upozornil Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR. V reakci na zveřejnění údajů došlo v následujících minutách mimo jiné k poklesu kurzu CZK/EUR nad 26 Kč

Negativní výsledky ve srovnání s minulým rokem bohužel přetrvávají i ve druhém čtvrtletí. Propady se však poněkud zmírňují. Závěr a přelom letošního roku by již mohl být stabilizační ve smyslu čísel pohybujících se kolem nuly, kladné desetiny. Případné oživení bude však slabé, křehké a vzdálenější, než se původně čekalo,“ uvedl Bohuslav Čížek.

Mezi znaky recese patří diferenciace výsledků jednotlivých podniků a odvětví a její dlouhodobost, což se projevuje v odkládání investic. Tuto skutečnost potvrzuje dubnové dotazníkové šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR a České národní banky. „Dlouhodobě negativní výsledky vedou k posouvání oživení investičních aktivit. Jejich slabý vývoj v České republice a v Evropské unii může být rizikem pro konkurenceschopnost a pozici ve světové ekonomice,“ poznamenal Bohuslav Čížek.

Podle odhadů Svazu česká ekonomika letos neporoste. „Negativní výsledky EU a eurozóny jsou pro nás špatným signálem. Svědčí o tom i propady exportu,“ uvedl analytik Svazu.

Pro letošní rok Svaz průmyslu a dopravy ČR odhaduje meziroční vývoj HDP ne vyšší než mínus 0,7 %. 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět