Česko slovinský ICT seminář, start ke spolupráci

      Svaz průmyslu a dopravy ČR byl spoluorganizátorem akce, která svedla dohromady tři desítek firem se zájmem o moderní technologie a inovace. .

 

Svaz průmyslu a dopravy ČR byl spoluorganizátorem Česko – slovinského ICT semináře v Praze. Proběhl 15. května a na jeho uspořádání se podílelo Technologické centrum, které je členem EEN, a Slovinská ambasáda. Podporu poskytli také členské asociace SP ČR – ICT Unie a Czech ICT aliance. První část programu proběhla 14. května v Brně, její přípravu zajistilo Jihomoravské inovační centrum, člen sítě EEN.

 

Semináře v Praze se zúčastnila velvyslankyně Slovinské republiky v Praze Smiljana Knez, která přislíbila další podporu a spolupráci, desítka slovinských firem a téměř dvacet českých firem. Součástí programu byla i dvoustranná jednání.

 

Prezentace IT asociací i dalších organizací z obou zaměřily na několik klíčových témat. Především šlo o elektronizaci státní správy i oběhu dokumentů ve firmách, uplatnění vyspělých IT systémů ne jen v průmyslu, ale i v zemědělství, technické vzdělávání a podpora investic v ICT, informatika v dopravě, cloud computing, telekonferenční řešení a další moderní trendy v oboru.

 

Účastníci získali kromě obchodních kontaktů i přehled o stavu odvětví v ČR a Slovinsku. Seminář ukázal také to, jak široké je odvětví ICT.

 

Za SP ČR vystoupil Ivan Vrzal, předseda expertní ICT komise Svazu průmyslu a dopravy ČR. Spolu s ním se účastnil pan Martin Souček, z firmy System Solutions, která pro SP ČR provedla studii ICT sektoru v ČR. Některé ze zcela čerstvých výsledků studie byly prezentovány na semináři a dále bude tato studie sloužit potřebám firem.

 

Prezident ICT Unie Svatoslav Novák ve své prezentaci zmínil tlak podnikatelské veřejnosti na vládu, aby podporovala zdravé prostředí pro rozvoj informatiky, rozvoj vysokorychlostního internetu, včetně mobilních sítí a dostatečně využívala ICT technologie k omezení byrokracie.

 

Význam podpory investic, provázání školství a firem a nutnost podpory technického vzdělávání byli zmíněny v prezentacích p. Kostlivého, sektorového manažera CzechInvestu a Michala Zálešáka, ředitele Czech ICT Alilance.

 

Slovinskou stranu prezentoval Boštjan Skalar, výkonný ředitel agentury SPIRIT (Public Agency for Entrepreneurship, Innovation, Development, Investment and Tourism) a Andrej Mertelj, ředitel IT asociace ZIT. Za zmínku stojí fakt, že agentura SPIRIT integruje řadu funkcí, které jsou u nás rozděleny mezi separátní organizace.

 

Ačkoli je česká ekonomika znatelně větší než slovinská, fórum ukázalo řadu podobností v potřebách a přístupech obou zemí, které se snaží stavět rozvoj na inovacích a moderních technologiích.

 

Během dvoustranných rozhovorů bylo jedním z významných témat např. řízení dopravy, optimalizace dopravních spojů atd. Nasazení informačních systémů přináší firmám ve všech oborech často okamžitě měřitelné úspory nákladů a zvýšení efektivity.

 

Další informace najdete na webové stránce: www.busportal.cz/modules.php?name=article&sid=10789

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět