BUSINESSEUROPE: Letos bude v Evropě ještě špatně

  Evropský byznys, zastoupený 41 zaměstnavatelskými svazy, odhaduje pro letošek pokles HDP eurozóny o 0,4 %. Samotná Evropská unie zůstane na nule.  .

 

V letošním roce se očekává veurozóně hospodářský pokles o 0,4%, celá Evropská uniezůstane na nule. Situace na trhu práce stále zůstává akutním tématem, ani vroce 2013 nezaměstnanost neklesne pod dosavadních 12%. Až ve druhé půli roku 2013 by měla pomalu narůstat důvěra podniků a investice, což povede krůstu ekonomiky v příštím roce, a to v eurozóně o 1,1% a v celé Unii o 1,4%.

To jsou hlavní závěry „Jarního ekonomického výhledu“, kterou dnes zveřejnila vlivná Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE (BE, www.businesseurope.eu ), zahrnující 41 evropských zaměstnavatelských svazů. Jako jeho člen přispěl daty i Svaz průmyslu a dopravy ČR.

„Predikce potvrdila, že ani letos evropská ekonomika, která je klíčová pro vývoj ekonomiky české, neporoste. Výsledná hodnota je tažena dolů očekávanými výsledky zemí jako Řecko, Portugalsko či Itálie, ale například ani Francie neporoste. Musíme si navíc uvědomit nepřímou propojenost výsledků a stability celé Evropy,“ uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„V pozitivních číslech zůstávají pro následující období naši hlavní obchodní partneři, ale dynamika jejich růstu výrazná rozhodně není. Relativními optimisty zůstávají naši němečtí kolegové, kteří drží predikci růstu reálného HDP pro tento rok na 0,8 %, což odráží očekávání nárůstu investic a soukromé spotřeby,“ dodal Bohuslav Čížek.

Podle něho ohledně očekávaného tempa oživení je potřeba určitá opatrnost, kdy předchozí predikce také obsahovaly očekávání oživení „v následujícím roce“. „Očekáváná tempa oživení pro rok 2014 jsou relativně nízká, aby mohla být signálem stabilnějšího růstu, většího rozhýbání opatrných trhů či rychlého vyřešení problémů nezaměstnanosti některých evropských zemí,“ upozorňuje analytik Svazu..

Dokument potvrzuje několik problémů. Jedná se o rostoucí nezaměstnanost Evropy jako celku, která by měla letos kulminovat, či o rostoucí diferenciaci zemí. Pozitivní nebude letos ani vývoj investic, který dále zhoršuje pozici evropské ekonomiky pro budoucí oživení poptávky a pro mezinárodní konkurenceschopnost.

Obecně se daří snižovat veřejné deficity a řada států přichází s návrhy určitých „prorůstových opatření“. Ale vládní dluh i nadále poroste, přesáhne v příštím roce v EU hodnotu 90 % HDP. Strukturální reformy proto musí pokračovat, tvrdí evropský byznys.

Jarní výhled byl zveřejněn dva dny před doporučením Evropské komise, která se týkají jednotlivých evropských zemí. „Očekáváme doporučení Evropské komise členským státům ohledně reformních priorit. Toto doporučení by mělo podpořit růst a zefektivnit tok veřejných financí,“ uvádí BE.

Už nyní ale BE nabádá k tomu, že „členské státy musí dále tlačit na strukturální reformy, zvláště co se týče flexibility trhu práce a jednotného trhu. Jedním z nejdůležitějších úkolů pak je vytvoření jednotného mechanismu bankovního dohledu a pokračování započatého procesu těsnější bankovní unie“. BE dále ve výhledu uvádí, že „výstupy z výhledu evropských ekonomik potvrzují potřebu rezolutní politické akce, potřebné ke znovuobnovení důvěry, konkurenceschopnosti a soukromých investic“.

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět