Firmy v Sankt Petěrburgu podepsaly kontrakty za miliardy

  Členové Svazu průmyslu a dopravy ČR budou stavět paroplynovou elektrárnu, závod na výrobu štěrku, komplex na pěstování ryb i turistickou Českou vesnici.  .

Kontrakty za několik miliard korun podepsali dnes členové podnikatelské mise Svazu průmyslu a dopravy ČR a Komory SNS v Sankt Petěrburgu. V čele byznysové delegace, která na oficiální návštěvě v Rusku doprovází předsedu vlády Petra Nečase, je prezident Svazu Jaroslav Hanák. „Jsem rád, že navzdory logistickým problémům se daří dále posunout česko-ruskou spolupráci v průmyslu, obchodu, investicích. Zatímco Evropa letos stagnuje a příští rok se jen mírně oživí, ruský trh skýtá spoustu příležitostí, které některé naše firmy dokázaly již využít,“ uvedl Jaroslav Hanák k podpisům, jimž byli přítomni i český premiér a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Co se podepisovalo

  • Rámcová dohoda za půl miliardy korun se týká výstavby paroplynové elektrárny mezi PSG International a OOO Inzhenernye Sistemy. Paroplynová elektrárna by měla mít výkon 90 MW elektrických a 250 MW tepelných na území Sankt Petěrburgu.
  • Podepsána byla smlouva na dodávku zařízení pro vodní elektrárnu Kalliokoski mezi TES VSETÍN a Nord Hydro. Hodnota kontraktu je půl miliardy korun. Jedná se o první dodávku 56 generátorů pro malé vodní elektrárny, které mají být dodány do roku 2020.
  • Společnost ALTA podepsala memorandum o spolupráci s OOO Lenstrojdetal a OOO Jelisenvarský kombinát nerudných materiálů na projekt naleziště stavebního kamene v hodnotě 25 milionů eur. Součástí kontraktu je výstavba drtičky a třídícího závodu na výrobu štěrku.
  • Další smlouvu uzavřela společnost ALTA a Kucněcko mechaničeskij zavod. Jedná se o první etapu výstavby výrobně skladového komplexu na kování a lisování speciálních ocelí. Hodnota kontraktu je 50 milionů eur.

Česká vesnice v Rusku

  • Zástupci české firmy MB International podepsali s představiteli kolchozu Baltika kontrakt v hodnotě půl miliardy korun na vybudování výrobního komplexu na pěstování ryb a na výstavbu a modernizaci komunální infrastruktury v Leningradské oblasti.
  • Vedle toho má být v Leningradské oblasti postaven kulturně-turistický komplex Česká vesnice.

Smlouvy byly podepsány v rámci Byznysového fóra, na něm byla vedle téměř osmi desítek podnikatelů z ČR přítomna stovka ruských partnerů.Fórum bylo organizováno Svazem průmyslu a dopravy ČR ve spolupráci s Obchodní a průmyslovou komorou Sankt Petěrburg.

Podnikatelská mise pokračuje zítra návštěvou Jekatěrinburgu, kde se očekává další podpis kontraktů. Vedle toho proběhne Podnikatelské fórum a bilaterální jednání zástupců firem, stejně jako i v Sankt Petěrburgu.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět