Šéf Svazu průmyslu vyzval ke zrušení víz pro ruský byznys

  V Jekatěrinburgu se v rámci podnikatelské mise Svazu průmyslu a dopravy ČR a Komory SNS podepisovaly kontrakty za několik miliard korun.  .

___________________________________________________________________________________________________________

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák vyzval dnes politiky, aby se intenzivněji zabývali zjednodušením vízových procedur, respektive zrušením vízové povinnosti pro ruské podnikatele. „Zrušení vízové povinnosti pro ruské podnikatele by výraznou měrou přispělo k rozvoji obchodní a investiční spolupráce,“ prohlásil Jaroslav Hanák na Podnikatelském fóru v Jekatěrinburgu.

Požadavek na zrušení vízové povinnosti pro ruské podnikatele podporuje i vlivná Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE, zastřešující zájmy 41 evropských zaměstnavatelských svazů, včetně Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Fóra se zúčastnilo téměř osm desítek ředitelů českých firem a tuzemských bank, členů podnikatelské mise Svazu průmyslu a dopravy ČR, provázející předsedu vlády Petra Nečase při jeho oficiální návštěvě Ruské federace, a 180 zástupců firem z Jekatěrinburgu a Sverdlovské oblasti.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mezi českými firmami a jejich ruskými partnery podepsáno pět smluv v hodnotě 120 milionů EUR.

Podepsáno bylo i memorandum o spolupráci, za nimiž se skrývá dalších 75 milionů EUR.

Vedle toho společnost MSA a.s. podepsala v rámci cesty do Ruské federace kontrakt s významnými partnery v objemu 5 milionů EUR.

Stvrzení kontraktů byl přítomen také premiér Petr Nečas, ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba a Denis Pasler, předseda vlády Sverdlovské oblasti a jeho místopředsedové.

„Je potěšující, že vzájemný obchod, po významném propadu počátkem 90. let minulého století, každým rokem narůstá.Výsledky prvních měsíců letošního roku i dnes podepsané kontrakty naznačují, že v trendu posilování byznysových vztahů budeme pokračovat,“ uvedl Jaroslav Hanák.

„Vítáme mimořádný zájem o české technologie a investice,“ dodal šéf největšího svazu zaměstnavatelů v ČR Jaroslav Hanák, který pozval sverdlovské podnikatele k recipročni návštěvě České republiky.

Co se podepisovalo v Jekatěrinburgu

  • Podepsáno bylo memorandum o spolupráci na dodávku tří kogeneračních jednotek v hodnotě 75 milionů EUR, kterou bude realizovat společnost SKEX a její místní partner Energetika Green Parc Group.
  • Zástupci strojírenské firmy Šmeral Brno a Roboterm Chotěboř podepsali protokol o založení společného podniku ve Sverdlovské oblasti s ruskou firmou ZAO Reltec. Podnik je zakládán s cílem zajistit lepší přístup na ruský a ruskojazyčný trh a využít synergie zúčastněných firem. Šmeral Brno je exportně orientovaným výrobcem tvářecích strojů, Roboterm Chotěboř vyrábí ohřevy používané v linkách u tvářecích strojů a ZAO Reltec je výrobcem speciálních ohřevů, které jsou opět používány v linkách u tvářecích strojů.
  • Firma Šmeral Brno a OOO Alkanstrojmetalaluminium a ZSO Energetičeskije projekty uzavřely dohodu o spolupráci v oblasti obráběcích technologií.
  • Další je Smlouva o spolupráci v oblasti realizace investičního projektu mezi společností ALTA a ruskou OOO ETPK. Jde o projekt realizace nového závodu na žárové zinkování.
  • Podepsána byla také Smlouva o spolupráci v oblasti rozvoje využívání stlačeného přírodního plynu jako alternativního druhu paliva ve Sverdlovské oblasti mezi Vítkovice Machinery a OOO EDT Tatarstan-Ural.
  • Podepsána byla také dohoda mezi společností SKEX a CEE Investment Holding s OOO Energetika, která se týkala dodavky plynové regulační stanice.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • Společnost MSA a.s. podepsala v rámci podnikatelské mise do Ruské federace kontrakt s významnými ruskými partnery v objemu 5 milionů EUR. Tyto dodávky se týkají oblasti plynárenství a ropy s plněním do konce letošního roku. Navázala tak na předchozí kontrakty dodávky armatur v hodnotě 14 milionů EUR. „Jsme stabilním dodavatelem na ruský trh a každým rokem se naše pozice v tomto teritoriu posiluje,“ uvedl Roman Baláž, obchodní ředitel společnosti MSA. Mezi její největší odběratele patří Gazprom, Rosněfť a Transněfť.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Součástí akce byla bilaterální jednání mezi českými a ruskými podnikateli, která pokračují v dopoledních hodinách i zítra. V odpoledních hodinách 30. května se delegace vrátí do Prahy.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět