Průmysl se tolik nepropadá

  Květnové výsledky průmyslové produkce v ČR naznačují,  že dna už bylo dosaženo. Rychlé oživení se ale očekávat nedá.  .

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V duchu očekávání určité stabilizace a zastavení dalšího prohlubování propadů se nesla i v pátek 7. června Českým statistickým úřadem zveřejněná data za průmysl. Meziročně bylo sice v dubnu vyrobeno reálně o 0,5 % více, k tomu ale přispěl jeden pracovní den navíc. Index průmyslové produkce očištěný o počet pracovních dnů zůstal však záporny (-3,4 % meziročně). O přetrvávání negativních výsledků svědčí i mezikvartální pokles o 0,7 %.

„S důvody k jásotu je potřeba být značně opatrný, byť pohled do blízké budoucnosti skrze zakázky je trochu optimističtější,“ uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 5,8 %, i když loňský duben, co se týká zakázek, příliš slavný nebyl. K jejich meziročnímu růstu přispěla ppřitom v podstatě zahraniční poptávka. Nové zakázky ze zahraničí meziročně vzrostly o 8,8 %, zatímco zakázky z tuzemska pouze o 0,5 %. „Jedná se o další signál, po našem šetření z konce prvního čtvrtletí, že se zahraniční poptávka vrací do mírně kladných hodnot. Nelze ale učinit závěr na základě těchto několika mírných zlepšení,“ uvedl Bohuslav Čížek.

Podle analytika Svazu až následující měsíce ukážou udržitelnost uvedených výsledků, zejména s ohledem na vývoj v Německu, kde predikce zatím stále pracují s mírným postupným oživením v letošním roce, samozřejmě s úzkou vazbou na vývoj v eurozóně.

„Vývoj zakázek indikuje, že měsíc květen by mohl být mírně lepší, přesněji „méně horší“. Potvrzuje to i zmírnění negativních hodnot důvěry v průmyslu či index nákupních manažerů. Připomínáme, že se prozatím bavíme o zmírnění propadů či stabilizaci, že prostor pro růst zůstává omezený a oživení bude vzdálenější a značně křehké,“ uvedl Bohuslav Čížek.

Z pohledu sektorů zůstávají nejpostiženějšími odvětvími „výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů“ či „výroba základních kovů, hutní zpracování, slévárenství“. A to jak z hlediska produkce, tak i zakázek. V propadech pokračoval sektor stavebnictví, a to i přesto, že počasí významnější bariéru nepředstavovalo. Meziměsíční zlepšení stavební produkce o 2,7 % pouze znamenalo zmírnění značně negativních výsledků. S pozitivními výsledky přichází jedno z tzv. úspěšnějších odvětví „výroba strojů a zařízení“ či výroba elektrických zařízení. Po několika měsících propadů se objevily kladné hodnoty produkce a zakázek i v pro českou ekonomiku klíčovém sektoru „výroba motorových vozidel“.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět