Rozhodnutí vlády o podpoře obnovitelných zdrojů energie

Vláda zastavením růstu poplatků za obnovitelné zdroje vykročila správným směrem .

Svaz průmyslu a dopravy ČR vítá včerejší rozhodnutí vlády, které je prvním reálným krokem zastavujícím nárůst poplatků za obnovitelné zdroje, které snižují konkurenceschopnost českého průmyslu. Nicméně je to krok nedostatečný, který průmyslu reálně nepomůže, pouze nezhorší jeho pozici. Včerejší rozhodnutí vlády se týká nejen průmyslu, ale všech plátců elektřiny: tedy i domácností.

V letošním roce český průmysl platil již 583 Kč, přičemž v loňském roce to bylo 419 Kč za MWh. Zástupci Svazu průmyslu a dopravy a Hospodářské komory dlouhodobě jednali v pracovních skupinách při přípravě této novely zákona již s bývalými ministry vlády Petra Nečase a vždy trvali na poplatku do maximální výše 400 Kč. Poplatek 495 Kč/MWh je pro české firmy pouze drobným vítězstvím, jelikož je stále likvidační. Ve srovnání s okolními státy je totiž několikanásobný.

„Vážíme si, že tato vláda pružně pokračuje v krocích připravených týmem ministra Kuby. Pokud nám ale opravdu chtějí pomoci, tak musí zastropovat poplatky na maximálně 400 Kč za MWh. Pro srovnání, v sousedním zeleném Německu a Francii platí velcí průmysloví odběratelé přibližně 15 Kč/MWh,“ říká Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy, zodpovědný za energetiku a oblast evropských regulací.

Poplatek za OZE vzrostl v České republice během pěti let více než desetinásobně. Zatímco v roce 2009 byl na úrovni 52 Kč/MWh, v roce 2013 činil již 583 Kč/MWh (přičemž bez státní dotace ve výši 11,7 miliardy Kč by české průmyslové firmy již letos platily nesmyslných 790 Kč/MWh). České průmyslové podniky se tak se vinou boomu solárních elektráren v roce 2010 stávají nekonkurenceschopné. Poplatky za OZE české podniky nemohou v rámci jednotného trhu EU promítat do cen svého zboží.

„Lichotí nám, že si tato vláda myslí, že české firmy jsou mnohonásobně výkonnější než francouzské a německé, a proto si mohou dovolit platit mnohonásobně vyšší poplatky. Opak je bohužel pravdou. Proto zdvořile žádáme nynější vládu a parlament, který bude návrh projednávat, aby vyslyšel hlas tvůrců třetiny HDP této země a zastropování poplatků provedl na částce ještě nižší,“ dodává Rafaj.

 

Praha, 26. července 2013 

Růžena Hejná
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět