Jedenáctý měsíc po sobě je průmysl v mínusu

Výsledky českého průmyslu za červen zveřejněné Českým statistickým úřadem zchladily některé optimističtější ekonomické signály posledních dní.  .

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Výsledky českého průmyslu za červen zveřejněné Českým statistickým úřadem zchladily některé optimističtější ekonomické signály posledních dní. Také červencové šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR a ING Pojišťovny mezi členskými firmami nepřineslo zprávy o výrazné změně situace: Zhruba 27 procent uvádí zhoršení ekonomické situace, necelá čtvrtina avizuje zlepšení kondice a přibližně polovina firem ve svém růstu stagnuje.

 

Jak uvedl dnes Český statistický úřad, průmyslová produkce v červnu oproti květnu po očištění o sezonní vlivy klesla o 0,9 procenta. Červnová dynamika zůstávala slabá i nadále a byla výsledkem pokračující slabé domácí i zahraniční poptávky ve druhém čtvrtletí. Po očištění o počet pracovních dní klesla průmyslová výroba meziročně dokonce o 3 procenta, čímž udržela zápornou meziroční dynamiku trvající jedenáct měsíců. Za druhé čtvrtletí došlo k meziročnímu poklesu výroby o 2,4 procenta.

Z pohledu sektorů patří dlouhodobě k nejpostiženějším odvětvím výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů, kde za celé první pololetí klesla výroba o 15,6 procenta, dalším zasaženým sektorem je těžba a dobývání. Ve znamení poklesu byl i klíčový sektor české ekonomiky – výroba motorových vozidel. Naopak dobře si vedly výroba farmaceutických výrobků či výroba strojů a zařízení, přestože zde v červnu došlo k negativnímu výkyvu (poklesla o 6,7 procenta).

Optimismus nepřináší ani hodnota nových zakázek jako indikátoru vývoje, protože klesla meziročně o 0,8 procenta. U zahraničních zakázek činil červnový pokles 1,6 procenta, naopak ty tuzemské vzrostly o 0,6 procenta.

Vývoj domácích zakázek ve druhém čtvrtletí tak ukázal na určitou stabilizaci domácí poptávky a hlubší propady by v následujících měsících nastat neměly,“ uvedl analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslav Čížek.

„Šetření Svazu průmyslu a dopravy prováděné ve spolupráci s ČNB za druhé čtvrtletí roku sice ukázalo na meziroční zhoršení domácí a zahraniční poptávky mezi nefinančními podniky, ale přineslo i naději na nárůst zakázek pro druhé pololetí, kde převažovala ve srovnání s prvním pololetím optimističtější očekávání. Bohužel očekávání ohledně vývoje investic či zaměstnanosti již tak pozitivní nebyla,“ konstatoval.

Červencové indikátory jako je index nákupních manažerů či ekonomický sentiment v zemích, se kterými obchodujeme, naznačují pro následující měsíce mírný obrat k lepším výsledkům, i když v řadě případů spíše ve smyslu ‚méně negativním‘. Druhá polovina roku bude přinejmenším v duchu zastavení propadů a ve srovnání s výsledky přelomu roku 2012/2013 by průmyslová produkce měla být vyšší,“ míní Čížek.

Náznaky optimismu podle něj může přinášet stabilizace nálady domácích subjektů nebo očekávání zahraničních ekonomik, zejména v Německu. „Nejedná se ale o žádné tvrdé základy pro silný růst, protože oživení na konci roku zůstane křehké a mírné. Stále se ale bude výkonnost pohybovat mírně pod hodnotami z roku 2008,“ obává se Čížek. O dalším růstu ekonomiky se podle jeho názoru rozhodne v příštím roce.

Přestože tomu „tvrdá“ data zatím příliš nenasvědčují, situace podle jeho názoru nemusí být beznadějná. „Situace na finančních trzích, zmírnění výdajových škrtů, lepšící se výsledky německého průmyslu, stabilizace výsledků evropské ekonomiky jako celku, stabilizace nálady v podobě zmírnění obav či pokračující restrukturalizační opatření ze strany firem by mohly v následujících měsících lepšící se trajektorii opravdu přinést a naplnit naše očekávání opětovného návratu k mírně růstovým,“ uvedl Čížek. „Řada problémů však stále vyřešena nebyla a pozitivní očekávání na trzích často nemají pevné základy. Rizika směrem dolů proto do budoucna přetrvávají,“ dodal.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět