PROHLÁŠENÍ k současné politické SITUACI

Svaz průmyslu a dopravy ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR apelovaly na poslance, aby se soustředili na řešení ekonomických problémů.    .

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Poslanci parlamentu ČR obdrželi dnes společné prohlášení Svazu průmyslu a dopravy ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR, které reaguje na současnou politickou situaci. Apeluje se v něm na to, aby se politici soustředili na řešení ekonomických a sociálních problémů této země s tím, že to od nich očekávají podnikatelé i ostatní občané.

„Nedovedeme si představit, že současná vyhrocená politická situace zablokuje přijetí rychlých a účinných řešení v oblasti strukturálních fondů, přijetí zákona o úřednících, norem nutných pro fungování občanského zákoníku, opatření v podpoře obnovitelných zdrojů energie a řešení stavu a perspektivy dopravní infrastruktury, ve zdravotnictví, ve výběru daní, v podpoře exportu,“ uvádí se v prohlášení zaměstnavatelských svazů.

Prohlášení poukazuje na dlouhodobý charakter problémů, které budou muset řešit příští vlády s tím, že programové prohlášení vlády Jiřího Rusnoka obsahuje v ekonomické oblasti řadu úkolů, které jsou v souladu s programovými dokumenty Svazu průmyslu a dopravy ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR. O nich zaměstnavatelské organizace jednaly již s vládou Petra Nečase a některé se dostaly do stádia, že jsou připravena jejich řešení. „U řady z nich jsme dosáhli významného pokroku a je pro nás a ekonomiku ČR zásadní, zda budou zdárně dokončeny,“ píše se v dokumentu.

Zástupci zaměstnavatelů vyjádřili obavy ze zhoršujícího se mezinárodního srovnání podmínek konkurenceschopnosti země. „Bohužel ani to dosud nebyl dostatečný důvod k tomu, aby byly provedeny změny ve fungování státní správy, ve vzdělávací soustavě, v podpoře výzkumu, vývoje a inovacích a v jiných oblastech,“ stojí v prohlášení.

„Jako představitelé nejvýznamnějších podnikatelských a zaměstnavatelských svazů vyzýváme naši politickou reprezentaci na všech úrovních k zodpovědnosti zejména za vytváření podmínek podnikání, které zabezpečí hospodářský růst a zaměstnanost našich občanů a tomu podřídila svá rozhodnutí,“ uvádí se v prohlášení. To také požaduje erudovanou vládu se silným mandátem, která by napomohla stabilizaci a růstu hospodářství a která vzejde z předčasných či řádných voleb. K nim by měla směřovat nynější vláda.

Svaz průmyslu a dopravy ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR se nedomnívají, že by další varianty překlenovacích vlád prospěly v současné situaci ke zlepšení hospodářství.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět