Nezaměstnanost v ČR se v červenci zvedla

  Podle šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR jen 15 % firem bude nabírat pracovníky, celkově by počet zaměstnaných v průmyslu a dopravě mohl klesnout o 0,8 %.  .

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Červenec potvrdil obavy Svazu průmyslu a dopravy ČR z opětného nárůstu nezaměstnanosti v druhé polovině letošního roku. Jak dnes uvedl Úřad práce ČR, k 31. 7. evidoval 551 096 nezaměstnaných lidí, což je o 10 623 více než ke konci června. Ve srovnání se stejným datem loňského roku je to dokonce o 65 499 lidí bez práce více.

Situace se však může ještě zhoršit. Firmy neplánují sice letos masové propouštění svých pracovníků, i tak se v průměru počet pracovníků sníží v průmyslu a dopravě o přibližně 0,8 procenta. Příští rok přinese podle šetření SP ČR mezi členskými firmami stagnaci v přijímání nových pracovníků.

Ekonomická situace firem není nadále příznivá, pouze 24 procent z nich avizuje pro letošek její zlepšení. To se odráží i na poptávce po nových pracovnících. Červencové šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi členskými firmami tak zjistilo, že pouze 15 procent firem plánuje v letošním roce nabírání nových zaměstnanců. O nestabilitě situace svědčí fakt, že přibližně 18 procent firem bude nabírat zaměstnance pouze na dobu určitou.

Svaz průmyslu a dopravy ČR poukazuje v této souvislosti na disproporci mezi požadavky trhu práce a existujícím vzdělávacím systémem, který vypouští neuplatnitelné absolventy humanitních a ekonomických oborů. Ještě v roce 2008 firmy hlásily nedostatek více než sta tisíc technicky vzdělaných pracovníků, středoškoláků i vysokoškoláků.

I když každoročně ukončí studium přes 90 tisíc středoškoláků a kolem 80 tisíc vysokoškoláků, jen malá část z nich je odborně připravena vykonávat firmami požadované technické profese.

Problém se navíc dále prohlubuje, v letošním roce se například na otevřené obory vysokých škol technického zaměření nepřihlásil dostatek zájemců.

Informace o našich šetřeních najdete na www.spcr.cz

Informace o vývoji nezaměstnanosti jsou dostupné na integrovaném portálu MPSV na adrese http://portal.mpsv.cz/stat

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět