Soud opět povolil cizincům pracovní cesty bez povolení úřadů

  NSS rozhodl, že zákony nezakazují cizincům jezdit na krátkodobé pracovní cesty po ČR. Ministerstvo práce si podle soudu zákon vykládalo v rozporu s jeho textem.

 

Nový judikát Nejvyššího správního soudu (NSS) se týkal problému, s nímž se členské firmy SP ČR potýkají dlouhodobě. Soud jej vyřešil v souladu se stanovisky i argumentací Svazu.

„Nejvyšší správní soud v rozhodnutí ze dne 22. 8. 2013 posuzoval případ cizince – ukrajinského státního občana, který měl povolení k zaměstnání pro Prahu, nicméně pracoval v rámci pracovní cesty v Chomutově. Orgány státní správy dovodily, že cizinec pracoval v Chomutově bez povolení, a proto ho vyhostily z České republiky. Naproti tomu Nejvyšší správní soud dospěl k závěru, že zákon o zaměstnanosti počínaje rokem 2009 nijak nereguluje časově omezené pracovní cesty nebo jiné časově omezené vyslání zaměstnance mimo místo výkonu práce uvedené v povolení k zaměstnání. Není proto třeba žádat o nové povolení k zaměstnání,“ uvedl soudce NSS Zdeněk Kühn.

Soud provedl důkladný výklad zákona a povšiml si, že ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) až do konce roku 2011 zastávalo výklad zákona o zaměstnanosti, podle něhož výjezdy zaměstnanců za prací zákonu neodporovaly. Od roku 2012 však výklad naprosto změnilo tak, že cizinec nesmí vyjet na pracovní cestu mimo místo výkonu své práce.

„Takováto změna výkladu zákona „je v rozporu s textem zákona i záměrem zákonodárce. Exekutiva, zde Ministerstvo práce a sociálních věcí, se v hrubém rozporu s principem dělby moci povýšila na úroveň zákonodárce“, prohlásil soudce Zdeněk Kühn.

Plné znění rozsudku je uvedeno zde:

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět