O prostředky z OPPI je třeba žádat urychleně

SP ČR se na základě žádosti ministra průmyslu a obchodu Jiřího Cieńciały obrací na firmy, které chtějí čerpat prostředky OPPI, aby žádosti o platbu podaly urychleně.

Finanční prostředky z Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) je sice v závislosti na harmonogramech schválených projektů možno čerpat průběžně až do konce roku 2015, nicméně vzhledem k přísným limitům čerpání v jednotlivých letech (tzv. pravidlo n+2, n+3), je důležité dodržet i stanovené roční limity čerpání.  Případný nevyčerpaný rozdíl by totiž mohl propadnout zpět do pokladny EU. Výše nedočerpaných prostředků může ovlivnit i částku, která bude moci být využita pro podporu firem v novém období 2014-2020.

Je nám známo, že většina firem je v tomto směru aktivní a plní své povinnosti dané projektem, přesto v některých případech otálejí a protahují lhůtu pro podávání žádostí o platbu. Obracíme se proto na firmy se žádostí o zrychlené předkládání žádostí o platbu co nejdříve po ukončení každé etapy projektu.

S případnými dotazy a nejasnostmi se mohou podniky obrátit na Agenturu CzechInvest nebo na Odbor implementace SF MPO. V specifických případech je možné si na Agentuře CzechInvest přes projektového manažera vyžádat bezplatnou monitorovací návštěvu přímo u příjemce dotace.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět