Česká spořitelna se stala partnerem Svazu

Šéf ČS Pavel Kysilka a prezident  SP ČR Jaroslav Hanák podepsali smlouvu, jejímž cílem je společně vyvíjet tlak na změnu podnikatelského prostředí.  .

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Česká spořitelna, a.s. a Svaz průmysl a dopravy ČR podepsaly dnes smlouvu o partnerství, která by měla přispět ke zvýšení tlaku na změnu podnikatelského prostředí. Tuzemské firmy poukazují podle zjištění Svazu na zhoršování podnikatelského prostředí, stav legislativy považuje za nevyhovující 99 procent z nich a 95 procent za nedostačující označují vymahatelnost práva. Zaměstnavatelé dlouhodobě kritizují byrokracii a korupci a celkový pokles konkurenceschopnosti země v mezinárodním srovnání.

Smlouvu podepsal ve čtvrtek 3. října v pražské centrále České spořitelny její generální ředitel a předseda představenstva Pavel Kysilka a za Svaz průmyslu a dopravy ČR jeho prezident Jaroslav Hanák.

"Česká spořitelna dnes zaujímá jedno z nejpřednějších míst v podpoře českého průmyslu a firemního sektoru jako celku. Jedním z cílů našeho partnerství se Svazem průmyslu a dopravy ČR je formování příznivého prostředí pro podnikání v České republice a zvýšení její konkurenceschopnosti," uvedl Pavel Kysilka.

„Kultivaci podnikatelského prostředí vnímáme jako jednu ze základních priorit naší činnosti. Silný partner z oblasti bankovnictví, který je součástí nadnárodní sítě s významným postavením na evropské scéně, nám může pomoci naplňovat tento cíl,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Exkluzivní smlouva svým způsobem navazuje na tradici první republiky, kdy bankovní sektor byl partnerem průmyslu.

Podle nynější smlouvy bude mít Česká spořitelna, a.s. status „Partner SP ČR“ a Svaz průmyslu a dopravy ČR ji bude zastupovat při jednáních zaměstnavatelů, mimo jiné v Radě hospodářské a sociální dohody – tripartitě.

Ve smlouvě se obě strany zavázaly, že budou usilovat o prosazení potřebných a motivujících norem podnikatelského prostředí a podporovat etické hodnoty v podnikání. Její součástí je i společné prosazování stanovisek zaměstnavatelské a podnikatelské komunity na evropské úrovni, zejména v Konfederaci evropského podnikání - BUSINESSEUROPE, jehož je Svaz průmyslu a dopravy ČR reprezentantem za Českou republiku.