Významné ocenění: Miroslav Grégr a Severní energetická

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák a premiér Jiří Rusnok předali historicky první ocenění udělené na Sněmu!  .

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Na Sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR byly poprvé v historii konání této nejvýznamnější byznysové akce v zemi udělena dvě ocenění. Do „Galerie osobností průmyslu“ byl uveden Miroslav Grégr (narozen 1929), který se zasloužil se o znovuobnovení Svazu průmyslu v roce 1990, čímž navázal na prvorepublikovou tradici.Byl také jeho prvním prezidentem.Podnikatelé oceňují i jeho působení v politice, zejména jako ministra průmyslu a obchodu. Ocenění předal Miroslavu Grégrovi za přítomností více jak čtyř set podnikatelů a hostů z řad politiků současný prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák a předseda vlády Jiří Rusnok. „Tímto oceněním chceme zahájit tradici, kdy chceme poukázat na osobnosti, které byly pro Svaz a průmysl přínosem a na subjekty, které jsou perspektivní a přínosné pro tuto ekonomiku,“ uvedl při předávání ocenění Jaroslav Hanák.

„Ocenění mě velmi mě těší a jsem jí dojat jako hrdý český strojař, který zasvětil svůj život průmyslu. Jsem vystudovaným strojním inženýrem a ničím jiný bych nechtěl být. A přál bych si, aby tato země měla zapálené a znalé strojní inženýry, které potřebujeme. Přál bych si, aby český průmysl i díky jim získával renovmé jako za první republiky, kdy jsme byli na sedmé až osmé příčce,“ uvedl Miroslav Grégr.

Na Sněmu byla udělena i další cena, kterou je „Počin roku - za přínos pro rozvoj průmyslu a regionů“. Tuto cenu obdržela Severní energetická, a.s. V Rotundě Výstaviště Brno převzal cenu její spolumajitel Severní energetické Jan Dienstl. Důvodem udělení ceny je skutečnost vzniku firmy, která si dovedla vybojovat nezávislé a významné místo na trhu s elektrickou energií. Tato firma má doré předpoklady být perspektivní a bude příspěvkem pro udržení a rozšiřování pracovních míst v Severních Čechách. „Cena je projevem našeho přesvědčení, že republika potřebuje v surovinové a energetickém oblasti firmy, které tento segment dokážou stabilizovat,“ uvedl Jaroslav Hanák.

„Vnímám udělení ceny jako velký závazek a chceme, abyste po letech kvitovali, že jsme si cenu zasloužili. České uhlí je poctivý základ, z něhož těží náš průmysl a domácnosti. Co my chceme, je vrátit severočeský region do hry, vrátit ho lidem, kteří zde žijí, průmyslu, státu,“ uvedl Jan Dienstl.

Diplom, který byl oceněným předán, je z ručně vyrobeného papíru a dodaný z ruční papírny ve Velkých Losinách - byla založena Janem mladším ze Žerotína v 16. Století. Text v diplomu byl napsán ručně písmomalířem. Ocenění obdrželi i skleněnou mísu, která byla dodána z významné tuzemské sklárny s věnováním, vyrytém na jejím dně.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět