VIDEO - Projev prezidenta SP ČR na SNĚMU

Sněm Svazu průmyslu a dopravy ČR požadoval od politiků jako první krok po volbách připravit opatření na zastavení propadu země v její konkurenceschopnosti.  .

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VIDEOZÁZNAM projevU Jaroslava Hanáka na Sněmu SP ČR najdete zde:

Proto pokud chceme, aby Česká republika zastavila pokračující pokles konkurenceschopnosti v mezinárodním srovnání a firmy by zde mohly lépe podnikat, je třeba vybrat vysoce profesně zdatné a profesionální kandidáty na místa v Poslanecké sněmovně ČR. Nutná je změna fungování státu a jeho institucí tak, aby pracoval efektivněji a byl levnější. A je také potřebné, aby politici bez ohledu na ideologii a politickou příslušnost pomohli firemní sféře nastavit příznivější podmínky podnikání. Takové je hlavní poselství byznysu před blížícími se všeobecnými volbami, které zaznělo na Sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR, který proběhl pod mottem „Politici přicházejí a odcházejí, my zůstáváme“. Sněm za přítomností více jak čtyř set podnikatelů, předsedy vlády Jiřího Rusnoka, čtyř jeho ministrů a šesti náměstků ministrů a dalších hostů otevřel dnes v Rotundě Výstavistě Brno 55. výroční Mezinárodní strojírenský veletrh.

To, že se země řítí v konkurenceschopnosti už řadu let, dokládá srovnání se světem. Jen za poslední rok ČR spadla z 39. příčky na 46. místo a například dostupnost technicky vzdělaných pracovníků ze 43. na 64. místo. „Podnikatelské prostředí se podle absolutní většiny zaměstnavatelů nezlepšuje, snižuje se dostupnost technicky vzdělaných pracovníků, nezlepšuje se spolupráce vědy a firem. Tristní je důvěra v politiky a ve fungování státu,“ uvedl v hlavním projevu na Sněmu prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

Jak také prohlásil: „Předchozí vlády a politici nezvládli strategické řízení země, programy úspor země zmizely v propadlišti dějin“. Naopak ocenil fugnování vlády Jiřího Rusnoka a skutečnost, že dokázala ve spolupráci s byznysem podpořit priority jakou je podpora aplikovaného výzkum, mimo jiné došlo k navýšení prostředků pro Technologickou agenturu ČR a na dostavbu dopravní infrastruktu. Vláda přišla s celkově mírně prorůstovým státním rozpočtem. Předseda vlády Jiří Rusnok v této souvislosti připomenul, že jeho vláda nevyslyšela volání po zvýšení deficitu na 3% HDP.

Šéf Svazu Jaroslav Hanák současně poukázal rozpor mezi fungováním státu a výkonností průmyslu. „Projděte se po ploše výstaviště a musí vám být jasné, kde je kvalita a odpovědnost,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Podle šéfa nejsilnějšího svazu zaměstěnavatelů v České republice nese odpovědnost za celkový stav země politická elita, neefektivní fiungující stát a drahé instituce. „Instituce jsou rakovinný nádor se zcela nesystémovými řídícími pravidly – je to brzda zlepšení naší konkurenceschopnosti,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Vyzval příští vládu a politické elity, aby se dokázaly shodnout na v praxi uplatnitelné strategii konurenceschopnosti. „Zrušme dosavadních 133 strategických dokumentů a připravme jednotnou strategii hospodářské politiky,“ řekl Jaroslav Hanák.

Účastníci Sněmu se shodli na tom, že chybějící vize hospodářské politiky státu se odráží i v energetice. „V oblasti surovinové politice nemáme materiál, o který by se mohla opřít energetická politika státu. Stát musí mít vizi, aby nedocházelo k takovým situacím jako je s dolem Paskov,“ uvedl Jan Rafaj, viceprezident SP ČR.

„Uvědomme si, že pokud by se prolomily těžební limity, k dispozici je 800 milionů tun uhlí, které mohou vytěžit české stroje, čeští lidé. Je to ale o vizi,“ poznamenal k tomu Jan Dienstl, spolumajitel Severní energetické.

Tématem byl na letošním Sněmu nedostatek technicky vzdělaných pracovníků, ale také to, že Česko je na jednom z posledních míst ve znalosti cizích jazyků v Evropské unii. „I to je důsledek chybějící vize a důsledně prosazovaného programu jazykové výuky na školách,“ uvedl Jaroslav Hanák. Chybějící vize a přílišná administrativa stojí u nastavení spolupráce firem a škol, který funguje v Německu jako duální systém. „Je třeba připravit naši zemi na duální systém. V Německu, které je v konkurenceschopnosti na evropské špici, to funguje,“ uvedl Pavel Juříček, viceprezident SP ČR.

Zmíněno bylo i téma vízové politiky, které zvedl Radek Špicar, viceprezident SP ČR i další účastníci Sněmu. Dosavadní stav poškozuje totiž vzájemný obchod s takovými zeměmi jako je Čína, Rusko a dalšími teritorii zájmu českých exportérů. Jak přiznal premiér Jiří Rusnok i ministr vnitra Martin Pecina, udělování víz ze strany ČR je skutečně problém, který se současná vláda snaží intenzivně řešit. „Likvidujeme tisíc starých žádostí o vydání víz,“ uvedl Martin Pecina s tím, že bylo vyčleněno 100 milionů korun na výrazné zvýšení personální kapacity vydávání víz. Přijato bylo osm desítek nových pracovníků právě k posílení této personální kapacity.

Jaroslav Hanák na závěr Sněmu oznámil, že 31. října na Valné hromadě SP ČR představí výzvu politikům s požadavky na jejich kroky k posílení konkurenceschopnosti ČR.

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět