Průmyslová výroba v srpnu: Příznivé zprávy pokračují

   .

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Nejnovější data srpnové průmyslové výroby zveřejněná Českým statistickým úřadem, která byla nad očekávání lepší, je další dobrou zprávou v přílivu pozitivních informací. Průmyslová produkce vzrostla totiž  reáně o 1,6 %, po očištění o vliv nižšího počtu pracovních dní dokonce o 4,2 %. Po roce je tak meziroční vývoj opět v kladných hodnotách. Meziměsíční nárůst po vyloučení sezónních vlivů činil 4,7 %. Nadmíru se naplnila očekávání plynoucí z předstihových indikátorů a průzkumů mezi podniky a v současnosti není důvod měnit mírně optimistické výhledy a očekávání mírného oživení pro další období ve srovnání s velmi slabým přelomem roku 2012/2013.

Letní „prázdninové“ měsíce bývají z pohledu objemů produkce obecně slabšími měsíci a navíc výsledky poměrně výrazně ovlivňuje (zkresluje) rozložení dovolených ve firmách.

Na místě ovšem zůstává určitá opatrnost při hodnocení stability a síly trendů. Je zde řada nadále řada rizik. Hospodářské výsledky a produkce podniků v posledním roce mají slabší srovnávací základnu, kde se výsledky některých firem v podstatě zatím nedostaly na předkrizovou úroveň. To ale nic nemění na skutečnosti, že tržby, zakázky i produkce v posledním čtvrtletí rostly. Tvrdá data z průmyslu tak v posledních měsících potvrdila obrat od propadů ke stabilizaci a k mírnému oživení. Pokračování tomuto jevu, minimálně pro září a říjen, nasvědčují i ostatní indikátory – jako je vývoj zakázek, nálada v ekonomice či index nákupních manažerů.

Hodnota nových zakázek dle ČSU v srpnu narostla meziročně o 12,3 %, po nárůstu 9 % v červenci. Zakázky ze zahraničí vzrostly o 15,6 %, tuzemské o 6,4 %. Za srpnovými nárůsty stála zejména odvětví výroba motorových vozidel (meziročně +42,2 %, příspěvek 11,5 procentního bodu), výroba ostatních dopravních prostředků či výroba základních kovů, hutní zpracování kovů. V těchto odvětvích rostly zakázky rekordními tempy za poslední roky. Výši hodnoty růstu u automobilového průmyslu lze považovat sice za určitý „výkyv“, ale opět se potvrdil jeho význam pro výsledky a konkurenceschopnost hlavních tuzemských producentů.

Tvrdými daty již méně podložená, nicméně převážně pozitivní, jsou i očekávání vývoje zakázek pro počátek příštího roku vycházející z průzkumů mezi firmami, kde například poslední šetření SPČR za třetí čtvrtletí signalizuje nárůst zakázek a pozitivnější očekávání oproti první polovině roku.

Diferenciace mezi podniky zůstává a nadále klesá například „výroba počítačů, elektronických a optických zařízení“, „těžba a dobývání“ či stavebnictví. V těchto odvětvích se prozatím kladné hodnoty růstů neočekávají. Po určitém poklesu ve výrobě strojů a zařízení očekáváme v příštích měsících opět mírný nárůst, zejména v produkci pro zahraniční trhy. Zahraniční obchod zůstává pro naši ekonomiku pozitivním faktorem výsledků. V srpnu tomu napomáhal slabý kurz koruny či stabilizace výsledků některých zemí eurozóny. O žádné závratné hodnoty růstu exportu se sice nejednalo, ale signály pro následující měsíce jsou ve směru pokračování mírného nárůstu exportní výkonnosti.

Bohuslav Čížek - analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR ( bTato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. )

 

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět