Česko-turecké fórum: Obrat dosáhne 3 miliard USD

V rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu proběhla debata o příležitostech podnikání v Turecku, akci spoluorganizoval SP ČR.    .

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

V letošním roce by obchodní obrat České republiky a Turecka mohl přesáhnout rekordních tří miliard USD. V relativně blízké budocnosti by tato částka mohla vystoupat až na čtyři miliardy USD. „V příštích letech bude překonána hranice čtyř miliard dolarů,“ prohlásil Mustafa Sever, první náměstek ministra hospodářství Turecké republiky, který se v rámci Mezinárodní strojírenského veletrhu v Brně zúčastnil dnešní Česko-turecké ekonomické konference. „Tato očekávání potvrzují sílící trend spolupráce,“ uvedl k tomu Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který byl spoluorganizátorem akce. Vystoupil na ní Jiří Cienciala, ministr průmyslu a obchodu, Fatih Kemal Ebiclioglu, předseda asociace Istanbul Mineral & Metals Exporters´ Association a další turečtí hosté a zástupci českých firem.

Jaroslav Hanák poukázal na aktivity Svazu ve vztahu k Turecku, který v letošním roce organizoval byznysové fórum při únorové návštěvě tureckého premiéra Recepa Erdogana a podnikatelské mise tureckých firem a asociací v Praze. „Vnímáme zájem o vzájemnou spolupráci, a to nejen obchod, ale také investice,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Jak k tomu podotknul náměstek Mustafa Sever, investice tureckých firem v České republice představují 96 milionů USD, zatímco české investice v Turecku jsou na úrovni 48 milionů US

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět